Ministar Filipović: Svi trgovci podržali vladinu inicijativu smanjenja cijena

Slika /slike/Vijesti/2022/Ministar Filipović_sastanak s trgovcima.jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je nakon niza sastanaka s trgovcima da su svi s kojima je razgovarao spremni podržati vladinu inicijativu smanjenja cijena proizvoda iz potrošačke košarice, najavljujući sutrašnji sastanak u vladi na istu temu te detalje sporazuma za iduća dva dana.

Načelno su svi trgovci podržali prijedlog Vlade i sutra će se nastaviti razgovori. Bit će sastanak u Vladi i nakon toga ćemo moći izići s detaljnim informacijama, rekao je Filipović nakon sastanaka s predstavnicima trgovačkih lanaca i udruga trgovaca.

Ideja je, kazao je, da se ukupna vrijednost košarice proizvoda, što je dostupno na internetskoj stranicama ministarstva na kojoj se prati kretanje cijena, vrati na 31. prosinca prošle godine.

Napomenuo je da nisu svi trgovci isti i da svi imaju svoje karakteristike, te će u okvirima onoga što bude moguće, to biti i napravljeno.

Svi trgovci s kojima se danas razgovaralo, rekao je, pokazali su visoko razumijevanje da treba početi te cijene stavljati pod kontrolu.

Za građane je najvažnije da se cijene smanje

Najvažnije za građane je da se cijene smanje, razgovori su bili konstruktivni i idu u tom smjeru, dodao je.

Upitan kad bi cijene mogla početi padati, odgovorio je da dio trgovačkih lanaca mora danas napraviti kalkulacije i interna savjetovanja, a da neki mogu reagirati već od petka.

Ne vjeruje da će neki od trgovaca izbjeći spuštanje cijena, jer bi time, kako je rekao, izigrali hrvatske građane, a i trgovcima je u interesu očuvanje kupovne moći građana.

Pojasnio je da nije riječ o skidanju cijena 360 proizvoda, nego o ukupnoj vrijednosti košarice koja će biti vraćena na 31. prosinca kod nekih trgovaca koji to mogu napraviti, a ima i onih koji to neće moći učiniti u potpunosti, nego, npr. za 90 posto.

Svako od njih će, kako je rekao, napraviti maksimalan napor, jer nije isto biti jako velik ili manji na tržištu.

"Trgovci su danas pružili ruku i načelno svi podržali inicijativu, a sutra će se brusiti detalji. Bit će sastanak u Vladi kada će, vjerujem, i premijer izići s konkretnim informacijama", zaključio je Filipović.

Izvor: Hina/Vlada 

Stranica