Ministar Filipović sudjelovao na otvorenju 38. Međunarodnog znanstvo-stručnog susreta stručnjaka za plin

  • Slika /slike/Vijesti/2022/WhatsApp Slika 2023-05-10 u 11.12.13.jpg
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je u Opatiji sudjelovao na otvorenju 38. Međunarodni znanstvo-stručni susret stručnjaka za plin. Kao i ranijih godina, i ovogodišnji skup okupio je nekoliko stotina stručnjaka za plin i energetiku i uglednih predavača.

Prilikom svečanog otvorenja Susreta, ministar Filipović istaknuo je kako se, pod pritiskom ruske agresije na Ukrajinu, Europa prilagodila novim okolnostima brže nego što su mnogi predviđali te su u kratkom roku osigurani energenti po pristupačnim cijenama, amortizirani netržišni pritisci na cijene plina i struje i time osigurana stabilnost, zadržana gospodarsku aktivnost i naš način života.

„Proaktivno sudjelujemo u tim promjenama i donosimo odluke koje će osigurati sigurnu opskrbu i pristupačne cijene energenata, kako za Hrvatsku, tako i za države u našem susjedstvu. To se odnosi na diversifikaciju izvora te bolju povezanost čime pozicioniramo Hrvatsku kao energetsko čvorište u ovom dijelu Europe“, naglasio je ministar Filipović.

Ministar Filipović istaknuo je kako je, u svrhu što veće proizvodnje energije na hrvatskom tlu, intezivirana tranzicija prema obnovljivim izvorima energije te je po prvi puta raspisan međunarodni poziv za 6 istražnih polja s ciljem iskorištavanja geotermalnih potencijala, a kroz Fond za zaštitu okoliša planirano je u kratkom roku utrostručiti broj solarnih panela koje koriste kućanstva kako bi sami proizvodili energiju za svoje potrebe.

„U sklopu Modernizacijskog fonda vrijednog oko milijardu eura počeli smo s pozivima poduzetnicima kako bi povukli bespovratna sredstva za investicije u konkurentnost, a dio njih se odnosi upravo na poticanje proizvodnje energije za vlastite potrebe. Cilj nam je do 2030. godine imati više od 2 500 MW novih obnovljivih izvora energije“, istaknuo je ministar Filipović.

Ministar Filipović spomenuo je i strategiju do 2050. godine koja daje glavne smjernice za korištenje potencijala Hrvatske u području vodika te aktivnu uključenost u Projekt Sjevernojadranske doline vodika zajedno sa Slovenijom i talijanskom Autonomnom regijom Friuli-Venezia-Giulia, a cilj je privući dodatna ulaganja u regiju i zemlje koje su uspostavile vodikovu dolinu, kao i osigurati lanac vrijednosti od proizvodnje vodika do upotrebe.

„Ovo su samo neke od ključnih promjena koje aktivno provodimo, politika koje implementiramo kako bismo Hrvatskoj osigurali stabilnu i sigurnu budućnost, ali isto tako da čuvamo našu zemlju čistom i zelenom. Međutim, treba spomenuti, ovakve paradigmatske promjene koje utječu na sve nas, način na koji živimo i radimo, način na koji proizvodimo i putujemo... zahtijevaju uključivanje svih nas u ovu tranziciju. I proizvođača, poduzetnika, ali i građana. I kao što je suradnja na razini EU pokazala da je to ključ uspješne tranzicije, isto vrijedi i za sve nas u Hrvatskoj – zajedničkim naporima na putu smo da Hrvatsku učinimo sigurnijom za vremena koja dolaze, da više energije koju proizvodimo bude iz obnovljivih izvora i da što više energije proizvodimo na vlastitom tlu“, naglasio je ministar Filipović.

38. Međunarodni znanstvo-stručni susret stručnjaka za plin održava se u Opatiji od 10. do 12. svibnja i tijekom narednih dana, kroz održavanje okruglih stolova i panel diskusija, obradit će aktualne teme kao što su ključna uloga prirodnog plina i UPP-a pri suočavanju s međusobno povezanim izazovima; plinovi iz obnovljivih izvora i niskougljični plinovi kao ključne nadopune obnovljivih izvora; plinska infrastruktura; ljudski potencijali u plinskom sektoru; izazovi i prilike u procesu dekarbonizacije te uvođenje pametnih tehnologija, inovacija i digitalne transformacije u plinskom sektoru.

Stranica