Ministar Filipović sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice osnutka Demokratske zajednice Mađara Hrvatske

  • Slika /slike/Vijesti/2022/IMG-20230513-WA0016.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao na Svečanoj sjednici povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka Demokratske zajednice Mađara Hrvatske. Svečana sjednica održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, a uz ministra Filipovića sudjelovali su i predsjednik Gradskog vijeća u Osijeku g. Tihomir Florijančić, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Demokratske zajednice  Mađara Hrvatske g. Robert Jankovics, potpredsjednik Vlade Rumunjske i predsjednik Saveza Mađara Rumunjske g. Hunor Kelemen, predsjednik mađarskog kulturalnog saveza u Ukrajini g. László Brenzovics, državni tajnik Ureda predsjednika Vlade Mađarske zaduženog za nacionalnu politiku g. Árpád János Potápi te ostali uvaženi gosti.

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar Filipović čestitao je 30. obljetnicu djelovanja Demokratske zajednice Mađara Hrvatske te naglasio kako dugogodišnja i uspješna suradnja jasno govori o posvećenosti Vlade Republike Hrvatske temeljnim demokratskim načelima i visokom standardu zaštite manjinskih prava.

„Vlada Republike Hrvatske preko Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina aktivno potiče aktivnosti mađarske nacionalne manjine usmjerene prema očuvanju kulture, tradicije i identiteta. Niz je završenih projekata izgradnje, uređenja, opremanja poput mađarskih etno kuća, domova mladih, centara kulture, poticanja medija na mađarskom jeziku. Kroz proteklih nekoliko godina uloženo je gotovo 19 milijuna eura, a u tijeku su projekti poput dječjih vrtića na mađarskom jeziku u Korođu, Belom Manastiru i Laslovu, sportskog kampa u Vardarcu, mađarskih domova u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Zagrebu, Zmajevcu i ovdje u Osijeku“, izjavio je ministar Filipović.

Ministar Filipović naglasio je kako je Vlada Republike Hrvatske usmjerena na daljnje poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva među pripadnicima manjina. 

„Tijekom 2022. godine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provodilo je program s bespovratnim sredstvima s ciljem ulaganja u svrhu unaprjeđenja proizvodnje, razvoja novih proizvoda i usluga, izlaska na nova tržišta, edukaciju i stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenika. Više od milijun eura iznosile su bespovratne potpore i to vidim kao ulaganja u našu budućnost, životni standard i bolji život za sve nas“, zaključio je ministar Filipović.

Svečanost obilježavanja obljetnice svojim nastupom uveličala je plesna skupina KUD "Čardaš" Demokratske zajednice Mađara Hrvatske te dodjela nagrade za životno dijelo Ács Gedeon.



Stranica