Ministar Filipović sudjelovao na Globsec 2023 Bratislava Forumu

  • Slika /slike/Vijesti/2022/WhatsApp Slika 2023-05-31 u 17.04.06.jpg
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je boravio u Bratislavi gdje je, kao panelist, sudjelovao na Globsec 2023 Bratislava Forumu. Uz ministra Filipovića, na panelu o energetskoj neovisnosti sudjelovali su i g. Peter Dovhun, ministar gospodarstva Republike Slovačke, gđa. Ditte Juul Jørgensen, direktorica Europske komisije za energiju te g. Benjamin Schmitt, viši suradnik Sveučilišta u Pennsylvaniji.

Ministar Filipović istaknuo je kako je Republika Hrvatska, u naporima koje EU poduzima za osiguranje energetske neovisnosti EU-a od ruskih energenata, prepoznata kao regionalno čvorište koje može omogućiti i Hrvatskoj i određenim državama srednje i jugoistočne Europe sigurnost u opskrbi energentima.

„Hrvatska je od samog početka snažno podržavala donošenje odgovarajućih mjera te smatramo važnim komunicirati građanima sve napore koje je EU do sada poduzela u rješavanju energetske krize. Međutim, imajući u vidu neizvjesnost trajanja ovakvog stanja u EU, tu se ne smije stati. Želimo poslati poruku svim špekulantima na tržištu da nećemo tolerirati njihovo ponašanje, da nećemo tolerirati da se netko bogati na leđima naših građana, na svim europskim tlima. Cijena plina je počela padati i sada smo u situaciji da su skladišta zadovoljavajuće puna. Ne očekujemo tako veliku potražnju, kada je u pitanju punjenje skladišta, a samim time ne očekujemo ni divljanje cijena“, naglasio je ministar Filipović.
 
Ministar Filipović je osobito važnim istaknuo rad Energetske platforme koji je Republika Hrvatska podržavala od samog početka te naglasio kako solidarnost i zajedništvo trebaju ostati ključni parametri za djelovanje jer je to jedini način osiguranja prihvatljivih uvjeta za cijelu EU.
 
„Obnovljiva energija je područje u kojem trenutno bilježimo velika ulaganja, a postoji i prostor za nova poticanja u budućnosti. Trenutno je u Hrvatskoj raspisan natječaj vezan uz geotermalnu energiju. Natječaj je otvoren u prosincu prošle godine i uskoro završava. Očekujemo velik interes potencijalnih investitora. Sa šest istraživačkih područja, Hrvatska ima izuzetan geotermalni potencijal. Vjerujem da je to odličan primjer zelene tranzicije. Naime, ako sva istraživanja budu uspješna, osigurat ćemo novih 600.000 megavata električne energije proizvedene u Hrvatskoj, što jača našu elektroenergetsku sigurnost. Uz gotovo 400 milijuna eura novih ulaganja, govorimo o velikom potencijalu. Siguran sam u uspjeh i naš novi doprinos europskim zelenim ciljevima“, naglasio je ministar Filipović.
 
Na temu nuklearne energije ministar Filipović istaknuo je stav Republike Hrvatske da pitanje energetske tranzicije i šire niskougljične tranzicije gospodarstva ne smije biti ugroženo privremenim neravnotežama te da je, uz plin kao tranzicijsko gorivo i obnovljive izvore energije, potrebno razmotriti i druge tehnologije, poput nuklearne, koja može utjecati na smanjenje volatilnosti cijena te doprinijeti smanjenju ovisnosti opskrbe energijom.
 
Ministar Filipović se složio s ostalim sudionicima panela kako je za osiguranje energetske neovisnosti nužna izgradnja infrastrukture.
 
„Izgradnjom infrastrukture, gradimo veću sigurnost svake države članice, ali i sigurnost cijele Europske unije. U Republici Hrvatskoj otvoren je novi LNG terminal kapaciteta od 2,9 milijardi kubičnih metara. Bilo je mnogo otpora prema ovom projektu, no danas ne želimo ni zamisliti u kakvoj bismo situaciji bili da ga nismo proveli. Trenutno proširujemo njegove kapacitete kako bismo bili dobar susjed zemljama u okruženju i osigurali opskrbu“, zaključio je ministar Filipović.
 
 

Stranica