Ministar Filipović primio u nastupni posjet Nj.E. Garyja Korena, veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj

  • Slika /slike/Vijesti/2022/WhatsApp Slika 2023-08-16 u 09.37.45.jpg
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović primio je danas u nastupni posjet Nj. E. Garyja Korena, veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj.

Sugovornici su potvrdili da Republika Hrvatska i Država Izrael imaju velik potencijal za suradnju na gospodarskom i energetskom planu te razgovarali o potencijalnom ulaganju od 400 mil eura u obnovljive izvore energije. Teme razgovora bila su i ulaganja u hrvatsku brodogradnju te kibernetička sigurnost.

Ministar Filipović je napomenuo kako Republika Hrvatska planira povećati kapacitet LNG terminala na Krku te izgraditi dodatne plinovode, a kako bi se osigurala stabilnost opskrbe ne samo Republike Hrvatske nego i zemalja u okruženju.

Na temu novih izraelskih nalazišta plina, ministar Filipović istaknuo je kako se ruta za njegovu dobavu za EU poklapa s rutom Jadransko-jonskog plinova. Naglašeno je kako bi IAP trebao osigurati izvor plina za srednju i jugoistočnu Europu te pridonijeti realizaciji niskougljične politike Europske unije i snažnije profilirati Hrvatsku kao energetsko središte ovog dijela Europe.

Stranica