Ministar Filipović predstavio aplikaciju “Kretanje-cijena”

Slika /slike/HN20230217925367.JPG
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio je danas aplikativno rješenje pod nazivom „Kretanje-cijena“ s glavnim ciljem da se građanima na jednom mjestu omogući uvid u kretanje cijena u najvećim trgovačkim lancima te usporedbu cijena u odnosu na 31. prosinac 2022. godine za ciljane kategorije proizvoda koji čine dio potrošačke košarice.
 
„Cilj ovog aplikativnog rješenja bio je da utječemo na rast cijena, pratimo trend inflacije i omogućimo građanima da donose informirane, kvalitetne odluke o kupnji“, istaknuo je ministar Filipović.
 
Aplikacija „Kretanje-cijena“ će potrošačima omogućiti transparentan uvid u cijene koje će biti lako dostupne i usporedive, a potrošači joj mogu pristupiti preko internetskih stranica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili direktno putem web adrese. Prilagođena je i za pregled i usporedbu putem mobilnih pametnih telefona.
 
Razvoju ovog aplikativnog rješenja pridružili su se trgovački lanci Konzum, KTC i Tommy koji ukupno čine 38 posto tržišnog udjela. Aplikacija im omogućuje unos cijena najmanje dva puta mjesečno (cijene na 15. u mjesecu i zadnji dan u mjesecu), a javnosti praćenje kretanja cijena gotovo 350 proizvoda. Kao referentne cijene uzimaju se cijene koje su bile važeće na 31. prosinca 2022. te se sve ostale cijene uspoređuju s referentnim cijenama. Podatke je moguće pretraživati kroz različite filtere, prema trgovcu, prema kategoriji proizvoda te prema filteru: pojeftinilo, poskupilo, na akciji, zadržalo cijenu.
 
„Ovim putem želio bih se zahvaliti svima koji su uključeni u realizaciju ovog aplikativnog rješenja. Međutim, istaknuo bih tri trgovačka lanca koja su nam se odlučila pridružiti i dostaviti nam tražene podatke. Na taj način poslali su izravnu poruku transparentnosti. Čestitam im na odgovornom poslovnom ponašanju kojem bi svi trebali stremiti“, naglasio je ministar Filipović.
 


Foto: izvor HINA

Stranica