Ministar Filipović na završnoj konferenciji projekta Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Virovitica.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U prostoru Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici održana je završna konferencija projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica“ kojim se uređuje sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda na području grada Virovitice i dijela Općine Špišić Bukovica i Lukač, odnosno, aglomeracije Virovitica. 

Konferencija obilježava službeni završetak svih radova, a prisustvovali su joj brojni uzvanici- predstavnici lokalnih vlasti, projektnih partnera, izvođača, gospodarstva i medija.

O važnosti uspješnog dovršetka ovog značajnog infrastrukturnog projekta govorili su Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije, Josip Đakić, zastupnik u Hrvatskom saboru, Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice, Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Damir Marenić, direktor tvrtke Virkom, te Moritz Freyborn direktor divizije za Jugoistočnu Europu i zaštitu okoliša tvrtke Strabag.

„Virovitica po mnogočemu može biti primjer, a kada govorimo o vodnom gospodarstvu, onda je u samome vrhu. Priključenost na sustav javne vodoopskrbe na ovom području iznosi 100%, a javna odvodnja otpadnih voda te njeno pročišćavanje, upravo realizacijom ovog projekta, omogućena je za visokih 97% stanovnika ovog područja“ istaknuo je ministar Filipović.

Dovršetkom radova ostvareni su osnovni ciljevi projekta - poboljšanje i uspostava sustava praćenja i smanjenja gubitaka na vodoopskrbnom sustavu, provedba obveza propisanih u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU i provedba pravne stečevine EU u dijelu koji uređuje upravljanje vodama.

„Čista voda u kojoj mi danas uživamo resurs je i za generacije koje dolaze iza nas. Stoga je posebna obveza nas dužnosnika ukazivati na ranjivost ovog resursa bez kojeg nema života, ali i preuzeti odgovornost za njegovo održivo gospodarenje i očuvanje budućim naraštajima“ zaključio je ministar.



Stranica