Ministar Filipović na svečanom obilježavanju završetka projekta izgradnje dalekovoda Cirkovce – Pince

Slika /slike/Vijesti/2022/Slovenija 2122022.jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je danas u Republici Sloveniji kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske na svečanosti obilježavanja završetka projekta izgradnje visokonaponskog elektroenergetskog voda 2x400 kV Cirkovce - Pince zajedno s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Robertom Golobom i predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbánom koji su simbolički otvorili dalekovod.

„Još prije gotovo 30 godina operatori prijenosnih sustava Slovenije, Hrvatske i Mađarske, tripartitno su se dogovorili o povezivanju dalekovodima u prekograničnom trokutu Žerjavinec, Cirkovce i Hevitz. Konačno su, u siječnju 2018., ELES i HOPS, naši operatori prijenosnog sustava, potpisali Okvirni ugovor o izgradnji i korištenju visokonaponskog elektroenergetskog voda Cirkovce – Pince. HOPS je podržao projekt iz više razloga, a najviše zbog činjenice da projekt u cijelosti rješava dugo otvoreno pitanje trilateralne veze 400 kilovolta između Slovenije, Hrvatske i Mađarske. Današnji događaj snažan je zamašnjak za daljnju suradnju, posebice u vremenu kada su ciljevi vezani za dekarbonizaciju sve ambiciozniji. Upravo će zajednička suradnja olakšati njihovo ostvarivanje i bržu provedbu kvalitetnih projekata“, izjavio je ministar Filipović te čestitao svima koji su bili uključeni u projekt i iskazao podršku za daljnju suradnju HOPS-a i ELES-a.

Izgradnjom dalekovoda ostvareno je povezivanje elektroenergetske prijenosne mreže Republike Slovenije (TS 400/110 kV Cirkovce) i Republike Mađarske (TS 400/120 kV Heviz) i elektroenergetske prijenosne mreže Republike Hrvatske (TS 400/220/110 kV Žerjavinec) i Republike Slovenije (TS Cirkovce) uz već postojeću povezanost elektroenergetske prijenosne mreže Republike Hrvatske (TS Žerjavinec) i Republike Mađarske (TS Heviz). Izgradnja DV 2x400 kV Cirkovce - Pince doprinijet će i sigurnosti opskrbe električnom energijom Europske unije i njenih neposrednih susjeda te potaknuti daljnji razvoj tržišta električne energije.

 



Stranica