Ministar Filipović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ljubuškog povodom Dana Grada

  • Slika /slike/svečana sjednica ministar Filipović.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović posjetio je Mostar i Ljubuški gdje je povodom obilježavanja Dana Grada sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ljubuškog. Uz ministra Filipovića, svečanoj sjednici nazočila je i predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine  Dragan Čović, dopredsjednik Vlade i ministar financija Županije Zapadnohercegovačke Toni Kraljević, a domaćin današnjeg događanja bio je gradonačelnik Grada Ljubuškog Vedran Markotić, uz predsjednika Gradskog vijeća Grada Ljubuškog Tihomira Kvesića.
 
''Bosna i Hercegovina pripada europskoj civilizaciji i upravo su Hrvati ove zemlje ključni u obrani i očuvanju njezinoga europskoga puta i razvoja. Zato je razvoj svakog grada u Bosni i Hercegovini u interesu Republike Hrvatske, a pogotovo razvoj gradova kakav je Ljubuški, koji dokazuje da su Hrvati u Bosni i Hercegovini svoji na svome, izgrađuju svoje domove, svoje gospodarstvo i svoju budućnost'', istaknuo je ministar Filipović te se kratko osvrnuo na uspješnu suradnju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine na mnogim poljima.
 
Napomenuo je kako je robna razmjena u prvih jedanaest mjeseci 2022. godine povećana za 53,7 posto, čime je Bosna i Hercegovina šesti trgovinski partner Republike Hrvatske. Izravna ulaganja iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu su do rujna 2022. godine Bosnu i Hercegovinu svrstala na drugo mjesto hrvatskih ulaganja u inozemstvo. Ministar se spomenuo otvorenog Mosta Svilaj i graničnog prijelaza preko rijeke Save, ali i uspješne vodnogospodaske suradnje i zaštite Malostonskog zaljeva od onečišćenja s kopna iz obje države. Istaknuo je kako je prioritet, i Hrvatskoj i Bosni i Hecegovini, nastavak radova na koridoru Vc Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo - Ploče. ''Sigurna Bosna i Hercegovina znači sigurnu Hrvatsku, a konstruktivna Hrvatska, znači brži europski put Bosne i Hercegovine'', zaključio je ministar Filipović.
 
Uoči sudjelovanja na svečanoj sjednici, ministar Filipović u Mostaru je održao sastanak s Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hecegovine, na temu gospodarske suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
 
Tom prigodom ministar Filipović osobito je naglasio potrebu nastavka s aktivnostima pripreme projekta Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP). “U dogovoru smo s predstavnicima iz Bosne i Hercegovine da se napravi plinovod kako bi plin koji dolazi iz LNG-a mogao opskrbljivati i Bosnu i Hercegovinu. Hrvati u Republici Hrvatskoj i Hrvati u Bosni i Hercegovini su jedno biće i prirodno je da mislimo i na njih. U ovoj krizi Republika Hrvatska postaje jedno energetsko čvorište ovog dijela Europe gdje udvostručujemo kapacitete na našem LNG terminalu na Krku koji sada iznose 2.9 milijardi kubičnih metara. Jačamo plinovodnu mrežu, a sve kako bismo bili partneri zemljama u okruženju, a naravno i Bosni i Hecegovini ", kazao je ministar Filipović.

Stranica