Ministar Filipović na svečanoj Akademiji Hrvatske obrtničke komore

  • Slika /slike/Vijesti/2022/IMG-20220701-WA0025.jpg
  • Slika
Povodom Dana Hrvatske obrtničke komore danas je u Zagrebu održana svečana Akademija. Ministar Filipović prisustvovao je svečanosti u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, uz prisutne brojne visoke uzvanike, među kojima i Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, župani, gradonačelnici, državni tajnici i drugi.
 
Uvodno se obratio predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec, istaknuvši napore koje ova obrtnička institucija čini u zaštiti, promociji i unaprjeđenju tog važnog gospodarskog sektora.
Napomenuo je kako postoje otvorena pitanja koja se moraju rješavati u dijalogu s Vladom, među kojima su sniženje stope PDV-a za ugostitelje, izmjene Zakona o sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, te dodatne financijske pomoći obrtnicima i poduzetnicima u energetskoj krizi.
 
„Od Vlade Republike Hrvatske i dalje očekujemo da pokaže spremnost stati uz obrtnike, poslušati i uvažiti njihove zahtjeve i inicijative“ rekao je gospodin Ranogajec.
 
U svom pozdravnom govoru ministar Filipović istaknuo je koliko su obrtnici važni za hrvatsko gospodarstvo te da imaju ključnu ulogu pokretača hrvatskog gospodarstva, unatoč brojnim nedaćama koje su ih u proteklom razdoblju snašle.
O tome svjedoče i brojke - u Hrvatskoj broj aktivnih obrta kontinuirano raste unazad 5 godina, a trenutno ih je preko 100 tisuća. Njihov broj je čak i u pandemijskim godinama rastao, kao i u prvih 6 mjeseci ove godine, oko 4% u odnosu na 2021.
 
„Kao i dosad, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pratit će i podupirati ovaj značajan kotač naše ekonomije, jer svaki, pa i naizgled sitan uspjeh obrtnika i malog poduzetnika, postaje dio velikog zamašnjaka cijelog našeg društva. Trenutno se svi nalazimo u iznimno zahtjevnim političkim, ekonomskim, zdravstvenim, resursnim i drugim okolnostima. No Vlada Republike Hrvatske poduzima sve aktivnosti i mjere za očuvanje i unaprjeđenje našeg gospodarstva. Njima nastojimo zaštititi prije svega, malo gospodarstvo i obrtništvo, koliko je to moguće, od novih šokova koji utječu na procese poslovanja te želimo biti oslonac u trenucima kad tržišna utakmica zapravo postaje nemilosrdna“ rekao je ministar Filipović.
 
Čestitke obrtnicima uputio je i Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović.
„Kao Predsjednik, računam na vas u vremenima koja su pred nama. Diversificirane, održive, konkurentne, inovativne i zelene ekonomije ne mogu uspjeti bez vas,' izjavio je Predsjednik te zaključno obrtnicima govorio i o korištenju novca iz Europskih fondova.
 
Akademija se tradicionalno održava u spomen na 1. srpnja 1994. godine kada je održana Obnoviteljska skupština HOK-a temeljem koje je ustanovljeno djelovanje Hrvatske obrtničke komore. Hrvatski sabor usvojio je 29. srpnja 1993. godine Zakon o obrtu. Ovim Zakonom čija je primjena počela od 1. srpnja 1994. godine ustanovljena je Hrvatska obrtnička komora te su utvrđeni njezini zadaci u promicanju i zastupanju hrvatskog obrtništva. Hrvatski obrtnici prvi su put dobili hrvatski zakon o obrtu i komoru koja u svom nazivu nosi ime Hrvatska obrtnička komora. Krovna organizacija hrvatskih obrtnika do 1994. godine bio je Savez udruženja hrvatskih obrtnika (SUHO).
 
Na Akademiji se svake godine najzaslužnijim obrtnicima koji su svojom aktivnošću i suradnjom s Hrvatskom obrtničkom komorom dali izniman doprinos razvoju obrtništva, dodjeljuju nagrade i priznanja te se promoviraju novi majstori.
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, nadležno za obrt, tradicionalno, na proslavi Dana Hrvatske obrtničke komore, uručuje nagradu „Šegrt Hlapić“, najboljim učenicima, školi i mentoru.

Stranica