Ministar Filipović na sastanku Vijeća za okoliš u Luksemburgu

Slika /slike/Vijesti/2022/IMG-20221024-WA0004.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je u ponedjeljak, 24. listopada 2022., u Luksemburgu, na redovnom sastanku Vijeća za okoliš.
 
Vijeće za okoliš je na početku sastanka usvojilo izmjenu Uredbe o postojanim organskim onečišćivačima kojima se snižavaju dopuštene koncentracije opasnih tvari u otpadu što će osigurati čišće tokove sekundarnih sirovina i povećati razinu zaštite ljudskog zdravlja i okoliša. 
 
Vijeće je usvojilo još nekoliko značajnih propisa, uključujući Odluku o otvaranju pregovora za međunarodni sporazum o plastičnom onečišćenju te Direktivu o zajedničkom punjaču kojom će 2024. godine USB-C priključak postati obavezan za cijeli niz elektroničkih uređaja poput mobitela, tableta i slušalica. Više neće biti potrebno kupovati drugi punjač pri kupnji novog mobitela ili sličnog uređaja, jer će se svi moći puniti istim punjačem.
Ministri okoliša Europske unije usvojili su zaključke Vijeća u kontekstu 27. konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP 27) te 15. konferencije Ujedinjenih naroda o biološkoj raznolikosti (COP 15). Zaključci će služiti kao opći pregovarački mandat Europske unije na navedenim sastancima.

Ministar Filipović istaknuo je da su zaključci zadržali potrebnu razinu klimatske ambicije ažurirajući nacionalne utvrđene doprinose po završetku pregovora o paketu „Spremni za 55“ te da je zaštita bioraznolikosti, uz ambiciozni globalni okvir za bioraznolikost, ostala prioritet unatoč energetskoj krizi u kojoj se nalazimo. „Ovim se još jednom potvrđuje da Europske unija ostaje na čelu borbe protiv gubitka bioraznolikosti i klimatskih promjena“, izjavio je ministar Filipović.

Ministri su održali političke rasprave o prijedlogu revizije Direktive o industrijskim emisijama te prijedlogu Uredbe o ekološkom dizajnu u pogledu zahtjeva za ekološki dizajn održivih proizvoda. Oba prijedloga doprinose ostvarenju ciljeva postavljenih u Europskom zelenom planu i postizanju klimatske neutralnosti. 

Revizijom Direktive o industrijskim emisijama nastoji se potaknuti temeljita agroindustrijska preobrazba uporabom modernih tehnologija radi postizanja nulte stope onečišćenja, čime bi se doprinijelo povećanju energetske učinkovitosti te prelasku na netoksičan okoliš i kružno gospodarstvo. To se planira postići, između ostalog, proširenjem obuhvata na znatno veći broj stočarskih farmi za uzgoj goveda, svinja i peradi.

Ministar Filipović istaknuo je da Republika Hrvatska načelno podržava cilj smanjenja emisija amonijaka i metana koji se predlaže znatno većim obuhvatom poljoprivrednih farmi za uzgoj goveda, svinja i peradi, no naglasio je i zabrinutost zbog utjecaja tog prijedloga na poslovanje većeg broja stočarskih proizvođača koji bi postali obveznici po prijedlogu izmjena Direktive, posebno u slabo naseljenim ruralnim područjima. 

Tijekom radnog ručka, ministri su održali neformalnu raspravu o perspektivama OECD-a u vezi s provedbom europskog Zelenog plana i trenutnoj energetskoj krizi u Europi, uz nazočnost Jo Tyndall, direktorice Uprave za okoliš OECD-a. Na marginama Vijeća za okoliš, ministar Filipović je održao i bilateralni sastanak s gospođom Tyndall tijekom kojeg su razgovarali o procesu pristupanja Republike Hrvatske OECD-u, kao jednom od ključnih preostalih strateških ciljeva Republike Hrvatske.

Stranica