Ministar Filipović na redovnom sastanku Vijeća za energetiku u Luksemburgu

Slika /slike/Vijesti/2022/IMG-20221025-WA0019.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je danas u Luksemburgu na redovnom sastanku Vijeća za energetiku.
 
Na sastanku su ministri energetike Europske unije postigli dogovor o općem pristupu o prijedlogu Direktive o energetskim svojstvima zgrada.
Svrha revizije je osigurati doprinos sektora zgradarstva postizanju klimatskih ciljeva do 2030. te ostvariti potpunu dekarbonizaciju fonda zgrada Europske unije do 2050.
 
Središnji element Direktive su minimalni standardi energetske učinkovitosti za postojeće zgrade kojima se prvi put uvodi obveza energetske obnove zgrada.
Hrvatska je podržala ambiciju koja je sadržana u odredbama preinake Direktive, ali je istaknula da će energetska obnova zgrada u Hrvatskoj biti značajno zahtjevnija nego u drugim državama zbog potrebe obnove zgrada nakon potresa i povećanja potresne otpornosti zgrada zajedno s energetskom obnovom.
Ministri su održali raspravu o paketu o plinu koji uključuje prijedlog direktive i prijedlog uredbe o zajedničkim pravilima o unutarnjim tržištima plinova iz obnovljivih izvora i prirodnih plinova te vodika.

Ti su prijedlozi dio paketa mjera „Spremni za 55” čiji je cilj usmjeriti Europsku uniju prema postizanju klimatske neutralnosti do 2050. Prijedlozi nastoje olakšati prodor obnovljivih plinova i plinova s niskim udjelom ugljika u energetski sustav, omogućavajući prelazak s prirodnog plina i omogućavajući tim novim plinovima da imaju svoju ulogu prema cilju klimatske neutralnosti EU-a do 2050.
Komisija je također predstavila prijedlog uredbe Vijeća o jačanju solidarnosti putem bolje koordinacije kupnje plina, prekogranične razmjene plina i pouzdanih referentnih vrijednosti cijena, kao i komunikaciju naslovljenu Energetska kriza – zajednička priprema, kupnja i zaštita EU-a”.

Prijedlog uključuje:
• združivanje potražnje u Europskoj uniji i zajednička kupnja plina kako bi se pregovaralo o boljim cijenama i smanjio rizik da države članice nadmašuju jedna drugu,
• unaprjeđenje rada na stvaranju nove referentne vrijednosti cijena LNG-a, koju će razviti Europska agencija za suradnju energetskih regulatora (ACER), uz kratkoročno predlaganje mehanizma korekcije cijena za uspostavljanje dinamičkog ograničenja cijena za transakcije na TTF burzi plina i privremeno mjerilo za sprječavanje ekstremnih skokova cijena na tržištima derivata,
• zadana pravila solidarnosti među državama članicama u slučaju nestašice opskrbe i prijedlog za stvaranje mehanizma za dodjelu plina za države članice koje su pogođene izvanrednom situacijom u opskrbi plinom u regiji ili Uniji.

Rasprava o ovom prijedlogu nastavila se tijekom radnog ručka te je ministar Filipović pozdravio komunikaciju Europske komisije koja je objedinila napore država članica uložene posljednjih mjeseci u svrhu ublažavanja energetske krize u Uniji. Ministar je također istaknuo važnost nužnih brzih djelovanja na tržištu prije uspostave nove referentne vrijednosti, poput ograničavanja veleprodajne cijene plina, s ciljem da se u ovom trenutku osigura odgovor na volatilnost cijena energenata kako bi se zaštitili potrošači i poduzeća. 

Na kraju sastanka pod točkom „Razno”, delegacija Litve izvijestila je o važnosti osiguravanja nuklearne sigurnosti u bjeloruskoj nuklearnoj elektrani Ostrovec u skladu s razinama sigurnosti priznatim u Europskoj uniji, a Komisija je pružila informacije o stanju energetskog sektora u Ukrajini i Moldaviji s obzirom na to da je od 10. listopada 2022. Rusija usmjerena na uništenje ukrajinskog energetskog sustava i već je oštećeno 30% ukrajinskih elektrana što uzrokuje prekide opskrbe diljem zemlje. To također ima posljedice za Moldaviju koja je uvozila 30% električne energije iz Ukrajine.

Stranica