Ministar Filipović na otvorenju novog Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije i otvorenju osječkog Proljetnog sajma

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Gospodarski centar OSB 2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Gospodarski centar Osječko-baranjske županije, novi prostor za održavanje sajamskih i drugih gospodarskih aktivnosti, otvoren je u danas u Osijeku.
 
Otvarajući objekt, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo 9,5 milijuna eura europskih i nacionalnih sredstava, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je istaknuo da je to "greenfield" investicija koja je pokazala sjajnu sinergiju lokalnih vlasti i Vlade Republike Hrvatske koja je dala novu dimenziju konceptu održavanja sajmova u Osijeku. "Vjerujem da će nastavkom izgradnje toga Centra to biti prestižan prostor, gdje će biti privilegija sudjelovati, izlagati i sklapati nove poslove", poručio je predsjednik Vlade Plenković.
 
"Ovo je i vrijeme kada smo osigurali velika bespovratna financijska sredstva. Imati na raspolaganju 25 milijardi eura EU sredstva u ovom deseteljeću velika je prednost, a ulaganja koja će se dogoditi u svim sektorima bit će nezapamćena te praktično neće biti ni jednog dijela Hrvatske gdje se taj ulagački potencijal neće osjetiti", rekao je Plenković. Najavio je da će idući tjedan Vlada Republike Hrvatske revidirati naviše prognozu ovogodišnje stope gospodarskog rasta s trenutnih 0,7 na blizu dva posto. "Sve međunarodne financijske organizacije i agencije također revidiraju prognoze rasta za Hrvatsku, a prognoze za turizam govore da će ova godina biti bolja ne samo od prošle, nego i od rekordne 2019.  godine", kazao je predsjednik Vlade.
 
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je kako u posljednje vrijeme iz županije i grada Osijeka dolazi sve više vrhunskih postignuća koja se odnose na nove investicije i zapošljavanja. Zadnja među njima je najava jedne od najvećih investicija u posljednjih 20 godina - pokretanje proizvodnih pogona američke korporacije Jabil, koja će u Osijeku otvoriti više od 1.500 radnih mjesta. Ocijenio je kako će novi Gospodarski centar podići gospodarsku vidljivosti tog područja i biti dodatni poticaj za sve gospodarstvenike u privlačenju novih investicija. Ministar Filipović je ponovio da će se ove godine smanjiti parafiskalni nameti gospodarstvenicima za 132 milijuna eura te da su otvorene prijave za natječaj iz Modernizacijskog fonda, vrijedan 60 milijuna eura, kako bi gospodarstvenici mogli samostalno proizvodili električnu energiju.
 
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je novi Gospodarski centar reprezentativan i moderan objekt, koji će biti sjecište svih gospodarsko-poduzetničkih puteva i aktivnosti u županiji i šire.
 
Otvorenju Gospodarskog centra nazočili su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnoga razvoja i EU fondova Šime Erlić, saborski zastupnici, gospodarstvenici i čelnici lokalne samouprave.
 
Kao prva manifestacija u novom sajamskom prostoru otvoren je osječki Proljetni sajam, na kojem će se do 23. travnja, na više od 10 tisuća četvornih metara otvorenog i zatvorenog izložbenog prostora, predstaviti 170 izlagača iz Hrvatske i inozemstva. U sklopu sajma, uz susrete poduzetnika, održat će se stručni skupovi o zajedničkoj poljoprivrednoj politici, utjecaju klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju, mjerama aktivne politike zapošljavanja i financijskoj pismenosti stanovništva.
 
Također, u sklopu sajma Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predstavilo je aktivnosti nacionalne kampanje „Poslušaj glas prirode!“ koja se provodi u sklopu projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, a u posljednjih godinu dana promovirana je diljem Hrvatske. 

 

Stranica