Ministar Filipović na konferenciji za medije izvijestio o novim cijenama naftnih derivata

Slika /slike/Vijesti/2022/FAH-H7305525_cr.jpg
Vlada Republike Hrvatske danas je na telefonskoj sjednici donijela odluku o najvišim cijenama naftnih derivata u sljedeća dva tjedna kojom je ukinuto administrativno ograničenje maloprodajnih cijena i ograničenje veleprodajne cijene.
 
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izvijestio je kako će od utorka, 19. srpnja, cijena benzina iznositi 13,02 kune, što je smanjenje za 48 lipa s 13,5 kuna, dok će cijena dizela s 13,08 narasti na 13,43 kune. Maloprodajna cijena plavog dizela ostaje ograničena na 9,45 kuna na način kao i u proteklih 14 dana.
 
Izjednačit će se cijene na autocestama i izvan njih, što znači da će nove cijene važiti na svim benzinskim postajama u Republici Hrvatskoj narednih 14 dana. Radi se o cijenama osnovnih goriva dok se najviše maloprodajne cijene za sve naftne derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima tijekom namješavanja, skladištenja ili otpreme utvrđuju slobodno.
Također, energetski subjekti i dalje moraju kupcima omogućiti kupnju pojedinog naftnog derivata bez dodanih multifunkcionalnih aditiva na svakoj benzinskoj postaji gdje se prodaje pojedini naftni derivat.
 
Trgovačka marža ostaje 65 lipa za benzin i dizel te je i dalje na snazi smanjenje trošarina od 80 lipa na benzin i 40 lipa na dizel.
 
Da nije bilo navedenih poteza Vlade, cijena dizela iznosila bi 15,70 kuna, benzina 14,92 kune, a plavog dizela 10,69 kuna.

Stranica