Ministar Filipović na konferenciji "Energetika 2023. - sigurnost opskrbe i cijene energenata"

Slika /slike/konferencija_energetika25-250123.jpg
Ministar Davor Filipović sudjelovao je na tradicionalnoj konferenciji Jutarnjeg lista "Energetika 2023. - sigurnost opskrbe i cijene energenata" kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Domaćin konferencije bila je Ana Hanžeković Krznarić, a konferenciju je otvorio glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić. U uvodnom govoru putem video poruke obratila se iz Estonije Kadri Simson, povjerenica Europske komisije za energetiku.
 
„Sigurnost je ključna tema na razini Europskog vijeća i svih političkih razina diljem svijeta. Događaju se globalne, tektonske promjene. Ruše se obrasci stvarani desetljećima, a kreiraju novi. U tim okolnostima pred nama su izazovi na koje moramo odgovarati racionalno, rješavati ono što je važno i hitno za naše građane i državu, ali istovremeno ne zanemarivati dugoročne ciljeve koji Hrvatskoj osiguravaju stabilnost i razvoj. Suočeni smo s poremećajima u lancu nabave, agresijom Rusije, nesigurnošću opskrbe, špekulacijama cijenama. Na te smo izazove uspješno odgovorili. Očuvali smo stabilnost i radna mjesta. Skladište podzemnog plina je zapunjeno, hrvatski plin je ostao u Hrvatskoj, omogućili smo dobavu plina po cijeni od 41 euro za javne ustanove od vitalnog društvenog značaja. Intervenirali smo i u cijene goriva limitirajući marže s ciljem da sačuvamo gospodarsku aktivnost i standard naših građana. Na europskoj razini aktivno smo sudjelovali u odluci o ograničavanju cijene plina. Sve je to utjecalo na cijenu plina. Kada govorimo o intervencijama, napravili smo ih kako bi građani i gospodarstvo znali da čvrsto stojimo uz njih“, rekao je ministar Filipović u svom uvodnom govoru.
 
Ministar je istaknuo da se Hrvatska dugoročno želi pozicionirati kao energetsko čvorište, stoga Vlada aktivno radi na strateškim projektima koji su usmjereni na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i proširenje LNG terminala na Krku. „Plan je utrostručiti solarizaciju, sufinancirat ćemo 50 posto solara u razdoblju ispred nas. Geotermalni potencijali su nešto o čemu smo puno govorili, a u prosincu smo otvorili natječaj za istraživanje šest područja u četiri županije. To je golemi potencijal kojeg treba iskoristiti, a može biti jedan od stupova energetske sigurnosti“, dodao je ministar i zaključio da zelena tranzicija u Hrvatskoj nije samo fraza, nego faktor sigurnosti. „Želimo proizvoditi što više energije za vlastite potrebe u Hrvatskoj i to činiti tako da zemlju očuvamo čistom. Hrvatska to može i na tome ćemo aktivno raditi, vjerujem, svi zajedno“, rekao je ministar Filipović.
 
Uvodnu prezentaciju pod nazivom "Energetska kriza i trendovi u Europi" održao je Mislav Slade Šilović, voditelj usluge poslovnog savjetovanja za sektor energetike u JIE, PWC Hrvatska. Uslijedila je panel rasprava „Sigurnost opskrbe i cijene energenata“ za koju je uvod dao Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a. U panelu su sudjelovali: članica uprave ENNA grupe Sabina Škrtić, predsjednik Uprave INA-e Péter Ratatics, predsjednik uprave LNG Hrvatska Hrvoje Krhen te Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatska.
 
U drugoj panel raspravi državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić, v. d. predsjednika Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar Dražen Jakšić, predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak i direktorica OIEH Maja Pokrovac raspravljali su na temu sigurnosti opskrbe i dekarbonizacije. Ključno je pitanje drugog panela mogu li investicije u obnovljive izvore energije i nove tehnologije ponuditi sigurnost opskrbe i u kojoj mjeri, uzimajući u obzir ovisnost o fosilnim gorivima.

Stranica