Ministar Filipović na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku u Bruxellesu

Slika /slike/Vijesti/2022/IMG-20221124-WA0009.jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je danas u Bruxellesu na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku.

 

Ministri energetike Europske unije sastali su se kako bi razgovarali o tri važne teme koje se odnose na pronalaženje brzog i učinkovitog rješenja energetske krize. Razmijenili su mišljenja i načelno se usuglasili oko sadržaja Uredbe Vijeća o jačanju solidarnosti koja se temelji na boljoj koordinaciji kupnje plina, prekograničnim razmjenama plina i pouzdanim referentnim vrijednostima cijena te Uredbe Vijeća o utvrđivanju privremenog okvira za ubrzavanje iskorištavanja energije iz obnovljivih izvora. Cilj navedenih prijedloga je utvrditi privremena pravila o zajedničkoj kupnji i agregiranju potražnje, pouzdanim referentnim vrijednostima za LNG, upravljanju volatilnosti cijena i prekograničnim mjerama solidarnosti, a također i ubrzati pojednostavljenje postupaka izdavanja dozvola za projekte u području energije iz obnovljivih izvora.

Češko predsjedništvo planira da se politički dogovor za dvije navedene Uredbe postigne na idućem izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku koji će se održati 13. prosinca 2022., zajedno uz dogovor o Prijedlogu Uredbe Vijeća o mehanizmu za tržišne korekcije, koji je Europska komisija danas predstavila ministrima.

Ministar Filipović istaknuo je kako će zajednička platforma biti izuzetno važna i da je solidarnost u vremenima krize ključna. „Hrvatska podržava solidarnost između država članica te će u narednom periodu potpisati ugovor o solidarnosti sa Slovenijom. Sva tri prijedloga su iznimno važna, ali s obzirom na njihovu međusobnu povezanost, potrebno je uložiti dodatan napor kako bi se napravile potrebne prilagodbe. Spremni smo konstruktivno raditi na daljnjem usklađivanju i poboljšanju prijedloga“, naglasio je ministar Filipović.



Stranica