Ministar Filipović na izvanrednom sastanku Vijeća ministara za energetiku

Slika /slike/Vijesti/2022/Brisel 3 0205.jpg
Danas je u Briselu održan izvanredni sastanak Vijeća ministara za energetiku na kojem je sudjelovao ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Davor Filipović. EU ministri su razmijenili mišljenja o stanju u području energetike u Europskoj uniji s obzirom na rat u Ukrajini, a cilj je bio sagledati potencijalne dodatne mjere povezane sa sigurnošću opskrbe, tranzitom plina i upravljanjem njegovim zalihama, osobito u predstojećim tjednima i mjesecima. Održavanje izvanrednog sastanka Vijeća bilo je dodatno motivirano najnovijim događanjima, posebno u kontekstu odluka koje je nedavno donio Gazprom o obustavi isporuke plina određenim državama članicama s kojima ima ugovore.
Europska komisija je od početka ruske agresije na Ukrajinu predložila nekoliko instrumenata za rješavanje izazova u pogledu sigurnosti opskrbe plinom, od kojih su najvažniji Komunikacija REPowerEU, zajednička platforma za nabavu plina i prijedlog Uredbe o skladištenju plina objavljene u ožujku. REPowerEU predstavlja europski plan djelovanja za cjenovno pristupačniju, sigurniju i održiviju energiju, a Komisija će ga predstaviti sredinom svibnja.
 
„Plan REPowerEU bit će snažan alat svakoj državi članici za borbu protiv nestašice energenata. Hrvatska će nastaviti raditi na zajedničkoj stabilnosti lanaca opskrbe te diversifikaciji izvora koja je najbolja opcija osiguranja konkurentnog tržišta. Kao što je poznato, Republika Hrvatska već se okrenula ka prelasku na obnovljive izvore energije, odnosno okolišno prihvatljivima, poput vodika, što je svakako važna tema i namjeravamo intenzivnije krenuti u razvoj gospodarstva temeljenog na vodiku“, izjavio je ministar Filipović.
 
Dodao je ovome kako LNG terminal na Krku značajno doprinosi diversifikaciji i plinskoj stabilnosti u Hrvatskoj te se aktivno radi na proširenju njegovih kapaciteta, kao i na povećanju transportnih mogućnosti i izgradnji daljnjih plinovoda koji su u interesu cijele regije.
 
Također, Republika Hrvatska ima vlastitu proizvodnju prirodnog plina. U 2021. domaća proizvodnja prirodnog plina iznosila je otprilike 21% , no ta bi se količina u sljedećoj, 2023. godini, mogla podići na oko 30%.
 
S obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, prošlog tjedna donesena je Odluka o proglašavanju ranog upozorenja vezano uz razinu kriznih stanja zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske.

Stranica