Ministar Filipović na Hrvatsko – španjolskom IFMIF – DONES forumu

  • Slika /slike/Vijesti/2022/HN20221117789526 (1).jpg
  • Slika
  • Slika
Ministar Davor Filipović sudjelovao je danas na Hrvatsko – španjolskom IFMIF – DONES forumu koji se u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, održao u Hrvatskom državnom arhivu.
 
Forum je organiziran u okviru službenog posjeta NJ. V. španjolskog kralja Filipa VI. i kraljice Letizie Republici Hrvatskoj u čijoj je nazočnosti, uz prisustvo Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i inovacija Kraljevine Španjolske na temu suradnje tijekom izrade Programa DONES.
 
Memorandum su potpisali ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs, te ministrica znanosti i inovacija Kraljevine Španjolske Diana Morant.
 
Na Forumu je predstavljena dosadašnja suradnja dviju država na izgradnji infrastrukture nužne za testiranje otpornosti na zračenje svih materijala za Demonstracijsku fuzijsku elektranu – DEMO, te su predstavljene i mogućnosti koje ovaj znanstveni projekt pruža gospodarstvu.
 
Fuzija ima potencijal za stvaranje održivog izvora energije za budućnost kako bi mogla zamijeniti fosilna goriva i nadopuniti druga rješenja za čistu energiju, a održanim se forumom željelo ojačati partnerstvo svih dionika u razvoju ovog najvećeg europskog znanstveno-tehnološkog projekta.
 
DONES je dio fuzijske strategije Europske unije, tzv. Plana razvoja fuzije, a usto je potvrđen kao dio Plana razvoja europske znanstvene infrastrukture, dakle kao strateški važan veliki europski znanstveni projekt.

Stranica