Ministar Filipović na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu

Slika /slike/Vijesti/2022/Davos.jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je od 18. do 19. siječnja 2023., uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu.

Tijekom boravka u Davosu hrvatska delegacija sudjelovala je u nekoliko rasprava te je održan i niz sastanaka s državnicima, gospodarstvenicima i čelnicima međunarodnih organizacija, između ostalog, s glavnim tajnikom OECD-a, direktorima iz Google-a, iz Visa-e i iz Holcima, koji također sudjeluju na Godišnjem sastanku. „U svim kontaktima koje smo imali Hrvatska je prepoznata kao zemlja koja je pouzdan partner i jamac sigurnosti u našem dijelu Europe“, rekao je ministar Filipović.

Ministar Filipović sudjelovao je na panel raspravi „Industrijske strategije sljedeće generacije“ i okruglom stolu „Kreiranje smjera prema COP28“.

Na panel raspravi „Industrijske strategije sljedeće generacije“ ministar Filipović poveo je raspravu na temu „Kako uravnotežiti ciljeve održivosti s trendovima lokalizacije i near-shoring-om“ istaknuvši kako će u nadolazećem razdoblju biti potrebna nadogradnja industrijskih strategija i politika kako bi se adekvatno odgovorilo na posljedice globalnih kretanja. Na panelu je istaknuta politička stabilnost kao važan element budućih industrijskih strategija kako bi investitori znali što očekivati u određenoj državi. Naglasak je stavljen na izazove koji se odnose na kvalificiranu radnu snagu, digitalizaciju i na klimatske faktore.

Na okruglom stolu „Kreiranje smjera prema COP28“ ministar Filipović istaknuo je da se ciljevi postavljeni na nacionalnoj razini moraju, što je prije moguće, integrirati u sve sektorske politike i razvojne projekte, kako na nacionalnoj, tako i na regionalnoj i lokalnoj razini.

„Vlada će učiniti sve da zelena tranzicija u Hrvatskoj bude što uspješnija i da na takav način doprinesemo ostvarenju europskih zelenih ciljeva“, zaključio je ministar Filipović.



Stranica