Ministar Filipović na dodjeli nagrada "Zlatni ključ"

Slika /slike/Vijesti/2022/Hrvatski izvoznici 1.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je sudjelovao na svečanoj dodjeli nagrade „Zlatni ključ“ u organizaciji Udruge Hrvatski izvoznici.

Nagrade Udruge Hrvatski izvoznici „Zlatni ključ“ dodijeljene su po 16. put, a konvencija se i ovaj put održala pod visokim pokroviteljstvom Vlade. Ministar gospodarstva i održivoga razvoja Davor Filipović, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u uvodnom je obraćanju naglasio važnost ulaska Republike Hrvatske u Schengen i eurozonu, čime je ostvarena dublja integracija u EU.

„S obzirom na to da se 75 posto ukupne trgovine Hrvatske odvija u okviru Schengena, jasno je koliko ulazak u taj prostor olakšava i ubrzava poslovanje, a kao jedan od benefita članstva u eurozoni apostrofirao bih eliminaciju valutnog rizika“, naglasio je ministar Filipović.

Ministar Filipović naveo je kako je, prema podacima Eurostata, od zadnjeg kvartala pretkrizne 2019. pa do prvog tromjesečja ove godine, hrvatski BDP realno porastao za 11,8 posto, što je poslije Irske najveći rast od zemalja EU-a, pri čemu je najveći doprinos došao upravo od rasta izvoza.

„BDP je za vrijeme dva mandata ove Vlade porastao za 20 milijardi eura. Tako je u 2016. godini iznosio 47 milijardi eura, a krajem 2022. godine 67 milijardi eura. S druge strane, od 2012. do 2015. godine hrvatski BDP je porastao za 1,2 milijarde eura. Kada se ta dva razdoblja usporede, od 2016. do kraja 2022. godine rast BDP-a je bio gotovo 17 puta veći“, naveo je ministar Filipović.

Pliva Hrvatska dobitnica je nagrade Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika u 2022. godini, kompanija AquafilCRO za srednje velikog izvoznika, a Photomath je nagrađen u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika.

U kategoriji najinovativnijeg izvoznika za 2022. nagrađena je Klimaoprema, a nagrade su dodijeljene i u više kategorija koje se odnose na izvoz na pojedina tržišta, pa je tako kao najbolji izvoznik u zemlju u koju je Hrvatska lani najviše izvozila - Italiju nagrađena tvrtka Intinova, nagrada za izvoz na tržište Slovenije pripala je tvrtki za proizvodnju staklene ambalaže Vetropack straža, a za tržište Njemačke nagrađena je Haix obuća. Dodijeljena je i nagrada za najboljeg obrtnika-izvoznika, koja je pripala obrtu Metalac - Sever, vlasnika Stjepana Severa.

Foto: HINA

Stranica