Ministar Filipović na Danu eura u Rijeci

Slika /slike/Vijesti/2022/Rijeka_Dan eura_Marko Filipovi_Ivana Jakir Bajo_Davor Filipovic_Toni Milun_15102022.jpg
U Rijeci je 15. listopada održana druga po redu manifestacija “Dan eura” kojoj je nazočio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. "Dan eura" dio je informativne kampanje „Euro – naš novac“, koja se u organizaciji Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke te uz sufinanciranje Europske unije provodi s ciljem što kvalitetnijeg informiranja građana o prelasku na novu valutu.
 
„Sada smo u završnoj fazi ulaska Republike Hrvatske u eurozonu što predstavlja velik strateški značaj u političkom, gospodarskom i financijskom smislu za našu zemlju. U posljednjih 18 mjeseci Vlada intenzivno radi na sveobuhvatnoj pripremi gospodarstva i nefinancijskog sektora za uspješnu finalizaciju ovog procesa. Jedan od vrijednih mehanizama koji doprinose transparentnom i sigurnom prelasku s hrvatske kune na euro je pristupanje poslovnih subjekata Etičkom kodeksu. Stoga je današnje događanje dobra prilika da pozovem sve potrošače da obrate pažnju na to koji poslovni subjekti imaju istaknutu oznaku Etičkog kodeksa. Na taj ćete način prepoznati koja su prodajna mjesta korektna i pouzdana“ – istaknuo je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.
 
"Još je 78 dana do 1. siječnja 2023. i sigurna sam da ćemo se do tada svi bolje upoznati s novom valutom, a na Danima eura uz zabavu i druženje stječemo i nova potrebna znanja o euru. Kao i u Osijeku, i danas u Rijeci je lijepo vidjeti da građani žele dobiti pravovremene i detaljne informacije o procesu zamjene hrvatske kune eurom i izgledu novih novčanica i kovanica, a naš je zadatak da im omogućim dostupnost tih informacija. Građani svoja pitanja mogu postaviti i na besplatnom info telefonu, 0800 20 23, a sve informacije o zamjeni kune eurom mogu pronaći na internet stranici euro.hr”, kazala je u svom govoru Ivana Jakir Bajo, viceguvernerka guvernera HNB-a, dodajući kako se veseli susretu s građanima na danima eura u Splitu i Zagrebu koji će se održati 22. i 29. listopada.
 
Na ključna pitanja o uvođenju eura u Rijeci zainteresiranim građanima je odgovarao i Toni Milun, javnosti poznati profesor matematike i financijski vloger. Riječani su na kolu sreće „Euroznalac“ provjerili svoje znanje o euru, dok su se najmanji okušali u igra „Euroškolica“, koja ih je na  zanimljiv i zabavan način upoznala s eurom koji uskoro postaje i naš novac. Svi posjetitelji su na Photoboothu mogli izraditi personaliziranu fotografiju s događaja te se informirati na infoEuro informativnom kutku.

Stranica