Ministar Filipović na 36. susretu Liderova Kluba izvoznika

Slika /slike/Vijesti/2022/20221116_124902.jpg
U Zagrebu je danas održan 36. susret Liderova Kluba izvoznika na kojem je ministar Davor Filipović održao izlaganje na temu „Ekonomska politika u 2023. – Uloga izvoza u novim geostrateškim okolnostima“.
Uvodno su se okupljenima obratili glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović, te član Uprave Kraša Damir Bulić, a analizu kontrolne točke izvoza i ocjenu izvozne klime predstavila je Manuela Tašler, voditeljica Kluba izvoznika.
 
Nakon izlaganja, ministar Filipović je s članovima Kluba razgovarao o aktualnim izazovima u svjetlu novih okolnosti na tržištu s kojima se susreću hrvatski izvoznici.
 
Neovisno o svim okolnostima koje se događaju u svijetu, izvoz hrvatskih tvrtki zadnje dvije godine bilježi vrlo snažne stope rasta.
 
„Prema podacima Eurostata za 2021. Hrvatska bilježi jednu od najsnažnijih stopa rasta izvoza među državama članicama Europske unije. To dokazuje da su naši proizvodi, odnosno tvrtke, kvalitetne, konkurentne i prepoznate u globalnim lancima vrijednosti, ali i da istovremeno imamo trend koji daje prostor za dodatno jačanje izvoza. Izvoznici u ovoj Vladi imaju partnera koji će im, ne samo dati podršku u prevladavanju trenutne krize, već i snažan poticaj za ostvarenje novih poduzetničkih vizija“ istaknuo je ministar Filipović.
 
Prema posljednjim podacima financijskih izvještaja FINA-e, oko 22 i pol tisuće kompanija u Republici Hrvatskoj ostvaruje prihode od izvoznih aktivnosti, što je u ukupnom broju aktivnih kompanija udio od 15%. Tih 15% izvoznika generira polovicu svih zaposlenih u aktivnim kompanijama u Republici Hrvatskoj i ostvaruje čak 67% prihoda svih aktivnih kompanija.
Također, svake godine raste broj kompanija koje se uključuju u izvozne aktivnosti. Tako se u 2021. godini, 1700 kompanija više nego u 2020. uključilo u izvozne aktivnosti.

Stranica