Ministar Dobrović i povjerenik EU-a za okoliš Vella o aktivnostima na donošenju Plana gospodarenja otpadom RH

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5767fcac825a8.jpg

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović danas se u Luxembourgu sastao sa Karmenuom Vellom, povjerenikom EU-a za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, s kojim je razgovarao o donošenju Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2022. godine.

Ministar je povjerenika Vellu izvijestio da je pripremljen nacrt Plana gospodarenja otpadom koji u četvrtak, 23. lipnja, ide u javno savjetovanje. Povjerenik Vella je načelno pozdravio što su u nacrt Plana uključeni određeni zahtjevi iz Paketa o kružnom gospodarstvu Europske komisije uz napomenu kako mogu poslati formalne komentare tek po njegovu usvajanju. U tom kontekstu, naglasio je važnost što skorijeg usvajanja plana, najkasnije do kraja ove godine, a posebno kako bi se izbjegla situacija u kojoj RH ne bi mogla povući sredstva iz EU fondova namijenjena za gospodarenje otpadom u iznosu od 475 milijuna eura.

Ministar Dobrović danas je sudjelovao na sjednici Vijeća Europske unije za okoliš u Luxembourgu, a na kojoj je jedna od tema također bilo gospodarenje otpadom. Na sjednici se raspravljalo o Nacrtu zaključaka Vijeća EU-a o komunikaciji „Zatvaranje kruga – akcijski plan EU-a za kružno gospodarstvo“.

„Hrvatska u potpunosti podržava sve mjere i aktivnosti kojima se omogućava prelazak na kružno gospodarstvo kao preduvjet za daljnji održivi razvoj i gospodarski rast. Bitno je razmatranje cjelokupnog životnog ciklusa proizvoda, ponajprije u smislu smanjivanja negativnog utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi u svim njegovim stadijima te produljenje vijeka trajanja proizvoda. Pri tome je važno stvaranje okruženja za sustavne inovacije i uvođenje aspekata resursne učinkovitosti u zakonodavstvo o ekološkom dizajnu. Smatramo važnim i poticanje potražnje za sekundarnim sirovinama, kao i sprečavanje da otpad s kopna završava u zajedničkom moru obalnih država koje ga okružuju“ – istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović vezano uz komunikaciju EU-a o kružnom gospodarstvu.

Europska komisija je krajem 2015. godine predstavila paket o kružnom gospodarstvu. Prijedlozima u području gospodarenja otpadom uspostavlja se jasna i ambiciozna dugoročna vizija povećanja recikliranja i smanjenja odlaganja otpada te se ujedno predlažu konkretne mjere za uklanjanje prepreka na terenu u pogledu boljega gospodarenja otpadom.

U nacrtu Zaključaka Vijeća EU-a o komunikaciji „Zatvaranje kruga – akcijski plan EU-a za kružno gospodarstvo“ zastupa se pristup integracije politika za podupiranje prijelaza na kružno gospodarstvo te se od Europske komisije traži da u cijelosti integrira koncept kružnog gospodarstva u sve relevantne politike i strategije. Naglašava se da mjere politike trebaju podržavati održivi razvoj i dugoročnu konkurentnost industrije EU, s posebnim osvrtom na mala i srednja poduzeća, te poboljšanje funkcioniranja unutarnjeg tržišta.

U nacrtu Zaključaka Vijeća vezano za gospodarenja otpadom ističe se da je potrebno osigurati da proizvodi budu dizajnirani i proizvedeni na održivi način te da je nužno uvesti prikladne mjere za poboljšanje proizvoda u smislu njihove trajnosti, popravljivosti i ponovne uporabe te mogućnosti korištenja reciklabilnih materijala u proizvodima, a sve s ciljem smanjenja otpada. Naglašava se, među ostalim, i važnost razvoja učinkovitog tržišta sekundarnim sirovinama i predlaže se razvijanje jedinstvenih kriterija za ukidanje statusa otpada gdje je to moguće kao i standarda za kvalitetu sekundarnih sirovina.

Na sjednici Vijeća raspravljalo se i o Prijedlogu direktive Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Direktive 2003/87/EZ radi poboljšanja troškovno učinkovitih smanjenja emisija i ulaganja za niske emisije ugljika.

U prosincu prošle godine na 21. Konferenciji Konvencije UN-a o klimatskim promjenama usvojen je Pariški sporazum čiji je cilj ograničiti rast globalne temperature ispod 2 °C u odnosu na predindustrijske razine. Do 2050. godine emisije stakleničkih plinova na globalnoj razini treba smanjiti za najmanje 50% ispod njihove razine iz 1990. godine. Svi sektori gospodarstva trebaju pridonijeti postizanju tih smanjenja emisija. Osnovni cilj Prijedloga izmjene Direktive 2003/87/EZ je prilagoditi odgovarajuće odredbe za razdoblje nakon 2020., a istovremeno dodatno poboljšati sustav trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova.

Na Vijeću je raspravljano i o Nacrtu izjave Vijeća o ratifikaciji Sporazum o globalnom smanjenju emisija stakleničkih plinova, tzv. Pariškog sporazuma, kojom se sve države članice poziva da počnu poduzimati potrebne korake kako bi dovršili svoje nacionalne procedure ratifikacije.



Stranica