Ministar Dobrović i francuska veleposlanica Boccoz o Pariškom sporazumu o klimi

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56d4591fb0abe.jpg

Pariški sporazum o klimi bio je glavna tema današnjeg sastanka ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića i francuske veleposlanice u Republici Hrvatskoj Nj. E. Michèle Boccoz. Ministar i veleposlanica razgovarali su o nastavku aktivnosti u smjeru stupanja na snagu Pariškog sporazuma o klimi koji je usvojen u prosincu 2015. te provedbi obveza definiranih Sporazumom.

Veleposlanica Boccoz istaknula je kako je Francuskoj, kao zemlji predsjedateljici 21. Konferencijom stranaka UN-ove Okvirne konvencije o klimatskim promjenama (COP21 UNFCCC), od iznimne važnosti da Sporazum stupi na snagu, stoga putem klimatske diplomacije i organiziranja niza aktivnosti diljem Europe nastoji potaknuti države stranke Konvencije na što brži proces njegove ratifikacije.

Ministar Dobrović je izrazio potporu Republike Hrvatske procesu usvajanja Pariškog sporazuma, kao i posvećenost ispunjenju ambicioznog plana smanjenja emisija stakleničkih plinova. Nadalje, izvijestio je veleposlanicu Boccoz o sudjelovanju Predsjednice Republike Hrvatske gđe Grabar Kitarović na svečanosti potpisivanja Pariškog sporazuma u New Yorku 22. travnja ove godine.

Dvije strane su također, razmijenile informacije o pripremama Francuske i Hrvatske za provedbu obveza definiranih Sporazumom. Pri tom su naglasile vodeću ulogu Europske unije i njezinih država članica u procesu pregovora oko usvajanja Pariškog sporazuma kao i niz mjera koje su već usuglašene i donesene na razini EU-a s ciljem postizanja niskougljičnog gospodarstva.

Zaključno, dvije strane su izrazile veliko zadovoljstvo dosadašnjim uspješnom suradnjom, s uvjerenjem da će se u predstojećem razdoblju u kojem nas očekuje niz izazova, još dodatno produbiti.  



Stranica