Ministar Dobrović: Energetski sektor mora biti u službi građana i industrije

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58a4327a8a2e2.JPG

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović sudjelovao je danas na međunarodnoj konferenciji Central & Eastern European Gas Conference | CEE Gas 2017.

„Novom Energetskom strategijom, čiju smo izradu pokrenuli, energetska politika Hrvatske će se uskladiti s klimatskom i energetskom politikom EU te omogućiti održivi razvoj energetskog sektora. Moramo poticati tehnologije koje će dugoročno dovesti do smanjenja cijene energije za građane i industriju, što će biti od velikog značaja za poticanje ekonomskog rasta. Istovremeno, treba povećati otpornost sustava na vanjske utjecaje, kao na primjer cijene nafte“ – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike na konferenciji Central & Eastern European Gas Conference | CEE Gas 2017.

U svom uvodnom izlaganju na konferenciji ministar Dobrović je istaknuo kako su glavni ciljevi nove energetske strategije funkcionalno tržište energije i realne cijene, povećanje sigurnosti opskrbe, učinkovita regulacija mrežnih djelatnosti, promicanje naprednih energetskih mreža, povećanje dostupnosti energije, smanjenje energetske ovisnosti. Energetski sektor mora postati učinkovit i u službi građana i industrije te poticati razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

RH je posvećena rastu udjela obnovljivih i “zelenih” izvora energije, no ne može se zanemariti i uloga prirodnog plina kao najčišćeg i najprihvatljivijeg fosilnog goriva koje će odigrati značajnu ulogu u tranziciji ka niskougljičnom društvu budućnosti.

„Najvažniji projekt u sektoru plina svakako je izgradnja LNG terminala na otoku Krku. Taj je objekt značajan ne samo za RH, već i za regiju, donoseći na taj način nove mogućnosti opskrbe, otvarajući tržište novim izvorima dobave i tako direktno povećavajući sigurnost opskrbe“ – istaknuo je ministar Dobrović.

Vlada je prošle godine dala jasan smjer da se ide na razvoj plutajućeg terminala, pa se njegova realizacija planira u 2019. godini. Na taj način zadovoljit će se dva važna europska kriterija – sigurnost opskrbe i diversifikacija izvora.

LNG terminal na Krku treba promatrati i kroz čitav niz drugih rješenja koje on uvodi. Tu se ponajprije misli na uvođenje alternativnih rješenja u prometnom sektoru, kako na kopnu tako i na moru. Tu je i razvoj novih mogućnosti, primjerice u poljoprivredi i turizmu jer će razvojem tehnologije on i u tekućem stanju postati izvor goriva koji pruža niz mogućnosti, primjerice energiju grijanja, ali i hlađenja.



Stranica