Ministar Ćorić u Vodicama o prioritetima gospodarenja otpadom

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5a1815a314598.jpg

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je danas u Vodicama na 9. susretu gradonačelnika i poduzetnika „48 sati“ te je okupljenima predstavio aktivnosti vezano uz uspostavu održivog sustava gospodarenja otpadom.

Ministar je iznio najnovije podatke o gospodarenju otpadom u RH za 2016. godinu koje je ovoga tjedna objavila Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, prema kojima se u Hrvatskoj proizvodi 392 kilograma otpada po stanovniku, a udio miješanog komunalnog otpada u ukupnoj količini otpada iznosi 74 %. U ovom trenutku u Hrvatskoj se odvojeno sakuplja 27 % otpadnog papira, plastike, stakla i metala, a obaveza je RH da do 2020. godine osiguramo 50 % odvojenog sakupljanja tih frakcija. U ovom trenutku više od 400 jedinica lokalne samouprave odvojeno prikuplja otpad, a njih oko 150 još treba ići u tom smjeru.

Stoga su prioriteti za 2018. godinu osiguranje uvjeta da svi građani mogu odvojeno odlagati otpad, osiguranje prestanka nekontroliranog odlaganja neobrađenog komunalnog otpada na odlagalištima te zatvaranja dijela odlagališta i njihove sanacije.

„Posao na uspostavi sustava odrađuje se na razini jedinica lokalne samouprave, od donošenja lokalnih planova gospodarenja otpadom, edukacije građana, osiguranja infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada. Ministarstvo zaštite okoliša i energetiike i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će kroz svoje aktivnosti i financijsku omotnicu dati maksimalnu potporu jedinicama lokalne samouprave" – rekao je ministar Ćorić.

Za projekte gospodarenja otpadom Hrvatskoj je na raspolaganju 475 milijuna eura EU sredstava kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“. U tijeku su javni pozivi za izgradnju reciklažnih dvorišta i sanacije odlagališta, a ministar Ćorić je najavio daljnje aktivnosti.

„Naša potpora jedinicama lokalne samouprave će biti prisutna kroz vrlo izdašnu financijsku omotnicu. U prosincu će biti otvoren javni poziv za edukativno-informativne aktivnosti, početkom 2018. ide poziv za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te potom i izgradnju sortirnica, kompostana te nabavu vozila za komunalne tvrtke. Vjerujemo da ćete svojim angažmanom u narednom razdoblju učiniti sve da se ovaj novac i iskoristi“ – poručio je ministar Ćorić predstavnicima gradova i općina.

Također je pozvao sve jedinice lokalne samouprave koje to do sada nisu učinile da što hitnije donesu lokalne planove gospodarenja otpadom jer su oni pretpostavka za EU sufinanciranje.

 



Stranica