Ministar Ćorić u radnom posjetu Istarskoj županiji i CGO Kaštijun

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5aabcc2b66799.jpg

Istarski Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, koji je u redovitom pogonu od ožujka ove godine, obišao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić te izrazio uvjerenje da će taj centar omogućiti Istarskoj županiji najviše standarde u gospodarenju otpadom u Hrvatskoj.

"Ovo je sam vrh tehnologije. Kako stvari stoje, kalibracija odnosno mjerenja vrijednosti postrojenja koja su u tijeku vjerojatno će proći u najboljem redu, tako da već sada možemo govoriti o jednoj uspješnoj priči centra za gospodarenja otpadom", kazao je Ćorić. Napomenuo je kako je to tek drugi centar takve vrste u Hrvatskoj, navodeći da su do 2023. planovi puno ambiciozniji s obzirom da su se do kraja ove godine očekuje početak radova na druga dva centra.

Naglasio je kako je za Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, 2018. godina, godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Hrvatskoj. "Hrvatska je 2016. godinu završila s 27 posto odvajanja na kućnom pragu, naš je cilj do 2020. godine dostići 50 posto", poručio je Ćorić.

Za ovu je godinu najavio i natječaj u smjeru nabavke spremnika za izgradnju sortirnica, nabavke vozila, odnosno svih potrebnih dijelova infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom.

Istarski župan Valter Flego potvrdio je da je Kaštijun ishodovao sve uporabne dozvole, naglasivši kako se na području županije gradi održiv i pravedan sustav zbrinjavanja otpada, sustav po sistemu 'što više odvajaš i recikliraš, to manje plaćaš'", poručio je.

Ministar Ćorić jučer je održao radni sastanak s predstavnicima Istarske županije i jedinicama lokalne samouprave s tog područja. Tom je prigodom sagledana trenutna situacija na području gospodarenja otpadom kako bi se poduzele aktivnosti za ubrzavanje i realizaciju obveza koje proizlaze iz Uredbe, odnosno Zakona o održivom gospodarenju otpadom.



Stranica