Ministar Ćorić u Ljubuškom i Čapljini sudjelovao na potpisivanju sporazuma za javnu odvodnju i obranu od poplava

Slika /slike/Vijesti/11.11.2020. Ljubuški.jpg
Sporazum o izgradnji sustava javne odvodnje na području Grada Ljubuškog te drugim aktivnostima vezanim uz zaštitu izvorišta Prud potpisan je danas u Ljubuškom između Hrvatskih voda, Neretvansko-pelješko-korčulansko-lastovsko-mljetskog vodovoda d.o.o. Korčula i JP ''Parkovi'' d.o.o. Ljubuški.

Na potpisivanju Sporazuma su sudjelovali dr. Dragan Čović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković te v.d. gradonačelnika Ljubuškog Vedran Markotić.

Izvorište Prud se nalazi na teritoriju Hrvatske, a zone sanitarne zaštite se protežu na teritorij BiH, Grad Ljubuški. Cilj je da izvorište, a time i vodoopskrba bude u potpunosti sigurna, budući da se Prud koristi za javnu vodoopskrbu u dolini rijeke Neretve te područja na poluotoku Pelješcu i otocima Korčuli, Mljetu i Lastovu, o čemu skrbi NPKLM vodovod d.o.o. Korčula.

Sporazumom je definirana prva faza izgradnje kanalizacijskog sustava čija je vrijednost 5,8 milijuna kuna. Hrvatske vode osigurat će 80% sredstava preko Neretvansko-pelješko-korčulansko-lastovsko-mljetskog vodovoda d.o.o. Korčula, a ostalih 20% osigurat će JP „Parkovi“ i Grad Ljubuški.

Ministar Ćorić je danas sudjelovao i na otvaranju Kulturnog centra u Ljubuškom te je tom prigodom istaknuo kako će „Vlada RH i u buduće na sve moguće načine podupirati naš narod u BiH kroz realizaciju ovakvih objekata  ali isto tako i kroz ekonomsku suradnju naših ljudi s obje strane granice“.

Ministar je potom je u Gradu Čapljini prisustvovao potpisivanju Sporazuma o međusobnim odnosima, pravima i obvezama vezano za izgradnju obrambenog nasipa na području Gabela polja, Grad Čapljina, BiH, u sklopu prekograničnog projekta obrane od poplava Grada Metkovića. Ugovor je potpisan između Hrvatskih voda i Grada Čapljine, a njegova vrijednost je 25 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić naglasio je kako će se realizacijom ovog projekta konačno riješiti problemi s kojima su suočeni stanovnici desne obale Neretve, kako na području Republike Hrvatske, tako i Bosne i Hercegovine.
 

Stranica