Ministar Ćorić sudjelovao na sastanku CESEC-a

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/02.10.2020. CESEC1.jpg
Povjerenica za energetiku Kadri Simson i hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić bili su danas domaćini 7. ministarske videokonferencije na visokoj razini Inicijative zemalja Srednje i Jugoistočne Europe o povezivanju plinskih sustava (CESEC).

Nastavno na zaključke dogovorene na visokoj razini 25. ožujka 2020., sudionici sastanka CESEC-a putem videokonferencije izrazili su spremnost za jačanjem regionalne suradnje, koordinaciju i solidarnost potrebnu za rješavanje energetskih izazova s ​​kojima se suočava ova regija.

Kako bi pridonijela gospodarskom oporavku, Europska komisija predložila je financijski instrument Next Generation EU, vrijedan 750 milijardi eura, koji će novim sredstvima prikupljenima na financijskim tržištima omogućiti mobilizaciju privatnih ulaganja.
Ulaganje u energetski sektor u okviru Europskog zelenog plana radi postizanja klimatske neutralnosti do 2050. može dati značajan doprinos oporavku i stvoriti mogućnosti za rast i zapošljavanje.

Suradnja članica CESEC-a dokazala je važnost u poticanju ulaganja u energetske međusobne veze kako bi se produbila tržišna integracija i sigurnost opskrbe. Nadalje, CESEC će nastaviti svoju misiju i pridonijeti utvrđivanju prioriteta u regiji za energetska ulaganja i provedbi novih projekata za potporu zelenom oporavku.

U tom kontekstu, ministri su razmijenili mišljenja o potencijalima obnovljivih izvora energije u regiji CESEC-a na temelju izlaganja generalnog direktora Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

Ministri su također razgovarali o izazovima i mogućnostima povezanim s dekarbonizacijom plinskog sektora uz sudjelovanje Međunarodne energetske agencije (IEA) i Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU).

Stranica | Energetika