Ministar Ćorić sudjelovao na Prstenovom poslovnom forumu

Slika /slike/Vijesti/2021/Prsten forum.jpg
Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten održala je danas poslovni forum.

Tema ovogodišnjeg, četvrtog Prstenova poslovnog foruma bile su prilike i prijetnje hrvatskom gospodarstvu u postcovid razdoblju, a u uvodnom je govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo da je Vlada većinu kriza s kojima je bila suočena uspješno prebrodila te je Hrvatska danas bolja zemlja nego što je bila prije pet godina. Gospodarstvo je snažnije, a kriza uzokovana pandemijom COVID-a 19 također je dobro prebrođena.

Ponovio je da je pandemija Hrvatsku stajala 34 milijarde kuna, uz dodatna dva razorna potresa sa štetama u iznosu od 129 milijardi kuna. "Neovisno o tome, plaće i mirovine se isplaćuju i Hrvatska danas ima više osiguranika nego 2019. godine", istaknuo je te dodao kako su preduvjeti za turističku sezonu maksimalno osigurani.

No, što se budemo sporije cijepili, kaže premijer, to ćemo duže kao narod biti izloženi virusu. Duže ćemo imati restriktivne mjere, financijske, ekonomske i zdravstvene štete, povećavat će se broj preminulih, dovodit ćemo sebe u nepovoljniji položaj u odnosu na one koji su tu zaštitu, cijepljenje, odnosno imunitet, "munjevito usvojili".

Iduće tri godine bit će ključne i za reformu zdravstvenoga sustava, pravosuđa, državne uprave, socijalnog sustava, bolje poslovno okruženje, istaknuo je, uz ostalo, predsjednik Vlade Plenković, poručujući kako korupcija treba biti iskorijenjena.
 
Na forumu je sudjelovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je u svom izlaganju govorio o prilikama i izazovima u hrvatskom gospodarstvu u postcovid razdoblju.
 
Iznio je ključne smjernice razvoja gospodarstva u narednom razdoblju te istaknuo kako je cilj da Republika Hrvatska 2030. godine bude konkurentna, inovativna i sigurna zemlja, zemlja očuvanih resursa i kvalitetnih životnih uvjeta.
 
„U ekonomskom smislu, ovakva vizija podrazumijeva put ekonomskog suverenizma, a on je i promoviran u programu Vlade. On pretpostavlja povećanje samodostatnosti, prije svega u sektorima poljoprivrede i energetike, te jačanje konkurentnosti domaćeg gospodarstva“, rekao je ministar Ćorić.
 
Ministar je naglasio kako Nacionalna razvojna strategija čini Republiku Hrvatsku obveznom u idućih nekoliko godina ići jasno određenim smjerom povećanja bruto domaćeg proizvoda po stanovniku i povećanja stope zaposlenosti.
 
Dodao je kako je smjer Republike Hrvatske u idućih 10 godina smjer digitalne, energetske i niskougljične tranzicije.
 
„To pretpostavlja i značajna ulaganja u povećanje proizvodnih kapaciteta. Izvori financiranja za naše planove su iz više financijskih omotnica. Sljedećih 10 godina će se preko 200 milijardi kuna uputiti u različite segmente hrvatskog gospodarstva s ciljem njegova jačanja“, poručio je ministar Ćorić.
 

 
 
 
 

Stranica