Ministar Ćorić sudjelovao na otvaranju solarne elektrane tvrtke Sobočan

Slika /slike/Vijesti/2022/Sobočan.JPG
Danas je ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao na svečanom otvorenju solarne elektrane tvrtke Sobočan d.o.o. u Murskom Središću.
Događaju su prisustvovali i međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, Ljerka Cividini, gradonačelnica Čakovca, te brojni drugi uzvanici.
 
Projekt pod nazivom „Ulaganje u izgradnju sunčane elektrane Sobočan i mjere energetske učinkovitosti“ vrijedan je nešto više od 4 milijuna kuna, a sufinanciran je iz poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.
Njime je, između ostalog, izgrađena i sunčana elektrana koja je danas puštena u rad, nazivne snage 500 kW. Elektrana ima očekivanu godišnju proizvodnju od 820.970 kWh ekološki čiste električne energije, od čega će tvrtka većinu koristiti za vlastitu potrošnju i pritom, tijekom jedne godine, u okoliš ispustiti oko 210 tona manje CO₂ u odnosu na električnu energiju isporučenu iz elektroenergetske mreže.
 
Tvrtka obitelji Sobočan uspješno se bavi, preko 25 godina, proizvodnjom namještaja i dizajnom interijera, a ovim će projektom na efikasniji način pratiti potrošnju energije te uštedjeti na njezinim troškovima.
Ulaganje u zelene tehnologije, digitalizaciju poslovanja i inovacije nema alternativu, a poduzetničke investicije poput ove dugoročno utječu na stabilno pozicioniranje i konkurentnost tvrtki na domaćem i inozemnim tržištima.
 
„Zaokružujemo ciklus zelene tranzicije našeg poslovanja koji smo počeli 2016. izgradnjom postrojenja za spaljivanje drvnog otpada. S ponosom mogu reći da je Sobočan jedan od lidera i primjera u implementaciji rješenja koja se temelje na obnovljivim izvorima energije”, rekao je osnivač tvrtke Franjo Sobočan.
Ministar Ćorić istaknuo je kako ova uspješna tvrtka, s obzirom na svoj poslovni put, konkurentnost i činjenicu da izvozi oko 70% proizvodnje, ali i gledajući primanja zaposlenika koja nadilaze hrvatske prosjeke, može biti primjer hrvatskom industrijskom sektoru.
„Tvrtka Sobočan kontinuirano pokazuje da se može nositi s izazovnom konkurencijom na globalnom tržištu, a zahvaljujući ovom projektu, solarnoj elektrani, čak 70% energetskih potreba za proizvodne procese bit će podmireno iz obnovljivih izvora energije. Ovime je Sobočan Mursko Središće postavio na europsku kartu pozitivnih proizvodnih trendova i još jednom na njoj ucrtao uspješnu hrvatsku poduzetničku priču“ zaključio je ministar Ćorić.

Stranica