​Ministar Ćorić sudjelovao na konferenciji „Održivi gradovi“

Slika /slike/konferencija_gradovi20-241120.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je danas na konferenciji „Održivi gradovi“ u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Apsolon, u okviru koje je održana panel rasprava „Održivi gradovi“ te su dodijeljene nagrade Smart city i Eco city.
 
U pozdravnom je govoru ministar Ćorić naglasio važnost digitalne transformacije današnjih gradova- uvođenje ICT tehnologije, internetsko povezivanje objekata, upotreba pametnih mreža, povećanje energetske učinkovitosti, smanjenje onečišćenja te poticanje inovativnih rješenja.
 
„Razvoj pametnih i održivih gradova omogućit će se integrirana ulaganja u prostor s naglaskom na bolje upravljanje, čist okoliš i promet, visokotehnološko gospodarstvo, kvalitetu življenja i ljude. Prioriteti provedbe politike na području razvoja pametnih i održivih gradova bit će ulaganja u ljude, pametno i održivo gospodarstvo, pametno upravljanje, održiv okoliš, pametna mobilnost i kvalitetno življenje“, naglasio je ministar Ćorić.

I nedavno predstavljena Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. godine prepoznaje važnost razvoja pametnih gradova, favorizira zelene površine i proizvodnju energije iz čistih izvora. Njome se podupire jačanje ekonomskog dinamizma većih i manjih gradova kako bi se njihovim razvojem umanjile razlike između urbanih i gradskih područja i povećala kvaliteta života na cjelokupnom  području, a naročito u njegovim ruralnim dijelovima.

FOTO: Cropix

Stranica