Ministar Ćorić sudjelovao na konferenciji „Croatia Waste Expo 2020.“

Slika /slike/Vijesti/24.6.2020. Croatia Waste Expo, Foto Željko Lukunić Pixsell.jpg

Deveto izdanje Konferencije Croatia Waste Expo održano je danas u Zagrebu u organizaciji Poslovnog dnevnika. Na konferenciji su se okupili predstavnici lokalne samouprave, državnih institucija, komunalnih poduzeća, proizvođača i dobavljača komunalne opreme te ostala zainteresirana javnost s ciljem edukacije i razmjene iskustava na području gospodarenja otpadom.

Konferenciji je prisustvovao i ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić koji je istaknuo kako je u ovom mandatu ugovoreno više od 2,5 milijardi kuna za projekte u području gospodarenja otpadom.

„Prioriteti koje je Ministarstvo postavilo za 2020. odnose se na provedbu Plana gospodarenja otpadom RH te ostvarenje uvjeta za uspostavu i provedbu učinkovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom. Od 2016. se povećava udio odvojeno prikupljenog otpada i taj rast je svake godine sve veći. Od 2016. do 2018. imali smo 11 % manje odloženog otpada, kontinuirano se provodi sanacija odlagališta, a na kraju prošle godine imali smo 223 zatvorena odlagališta otpada, uz još 94 aktivnih”, kazao je Ćorić.

Dodao je kako trenutno imamo 167 reciklažnih dvorišta i 106 mobilnih reciklažnih dvorišta što je značajno povećanje u odnosu na 2015. godinu kada su bila evidentirana samo 52 reciklažna dvorišta. Ministar je naveo kako će se s ciljem daljnjeg razvoja sustava nastaviti ulaganja u izgradnju infrastrukture i nabavu opreme, a najavio je i kako slijedi izrada novog Zakona o gospodarenju otpadom.

„Ministarstvo je u suradnji s gradovima, općinama, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz pomoć građana dovelo do rezultata koji će biti još i bolji“, poručio je ministar Ćorić.

Nakon uvodnih govora dr. Andreas Opelt, član Uprave austrijske tvrtke za zbrinjavanje otpada Saubermacher Dienstleistung, održao je prezentaciju na temu novih ciljeva EU te izazova i prilika za tvrtke koje se bave gospodarenjem otpadom. Podsjetio je kako zemlje članice EU do 2035. moraju reciklirati 65 % komunalnog otpada te naveo kako su noviteti u regulativi EU odvajanje prikupljenog organskog otpada.

Kako je istaknuo, krajnji cilj do 2035. godine je cirkularno gospodarstvo, a u Hrvatskoj bi naglasak trebao biti na održivosti, klimi i političkom dijalogu o ovom izazovu.
 

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL



Stranica