Ministar Ćorić predstavio Paket “Spremni za 55” članovima Vijeća Hrvatske udruge poslodavaca

Slika /slike/Vijesti/2021/HUP_Ćorić.jpg
Danas je u novim prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca održana 72. sjednica Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca na kojoj je ministar gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Tomislav Ćorić održao prezentaciju o inicijativi za reviziju i ažuriranje zakonodavstva Europske unije kako bi se ono uskladilo s klimatskim ciljevima Unije, poznatoj po nazivu Paket “Spremni za 55”.

“Iza Paketa “Spremni za 55” stoji činjenica da se kao svijet nalazimo u fazi “pet do dvanaest” u kontekstu globalnog zagrijavanja i problema koji su izazvani dodatnim stakleničkim plinovima, što u potpunosti mijenja okolnosti u kojima funkcioniramo kao planet i kao svjetsko gospodarstvo. Europa je definitivno u tehnološkom razvoju i u nizu ostalih segmenata društva ispred ostalih dionika na globalnoj sceni i zato je Zelenim planom iskoračila prema rješavanju gorućih pitanja prije ostalih”, rekao je uvodno ministar Ćorić.

U nastavku prezentacije ministar je predstavio ključne korake u postizanju cilja smanjenja emisija od najmanje 55 posto te cilja klimatske neutralnosti do 2050., uz što je predstavio ključne zakonodavne promjene koje Europska unija planira provesti kako bi se osiguralo da sve politike budu u skladu s novim klimatskim ciljem.

Zaključno, ministar Ćorić predstavio je potpore za postizanje zelene i digitalne tranzicije u gospodarstvu u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” za naredno financijsko razdoblje te iz ostalih izvora financiranja kao što su Modernizacijski fond i Fond za pravednu tranziciju.

Nakon prezentacije sudionici sjednice postavljali su pitanja ministru o mogućnostima financiranja poslovanja i novih investicija u okviru Zelenog plana.

Stranica