Ministar Ćorić posjetio Infobip: Hrvatska ima priliku postati jedan od europskih centara za razvoj umjetne inteligencije

Slika /slike/Vijesti/2021/Ministar Ćorić Infobip.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić posjetio je Infobip, vodeću IT kompaniju u Hrvatskoj i regiji, koja ove godine slavi 15. rođendan. Razgovaralo se o izazovima i prilikama koje se otvaraju hrvatskom gospodarstvu, posebice IT industriji u ubrzanom razvoju umjetne inteligencije i digitalnoj transformaciji cjelokupnog društva.
 
Europska komisija u novom višegodišnjem financijskom okviru (VFO) kroz program Digital Europe, vrijedan 7,6 milijardi eura, potiče razvoj široke primjene vrhunske tehnologije, poput umjetne inteligencije i najnovijih alata za kibernetsku sigurnost te ubrzava digitalnu transformaciju europskih društava i gospodarstava. Takvu priliku hrvatski IT, kao najbrže rastuća domaća industrija, dočekuje spremna i s već pripremljenim projektima.
 
''Velik naglasak kroz ovaj Program daje se digitalizaciji malih i srednjih poduzeća i javnoj upravi, a kao centri digitalnih inovacija uspostavljaju se European Digital Innovation Hubs. Njihova uloga je okupiti industriju, tvrtke i uprave kojima su potrebna nova tehnološka rješenja s jedne strane i tvrtke koja imaju tržišno spremna rješenja s druge strane, a upravo je Infobip jedna takva tvrtka'', istaknuo je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.
 
Infobip je prošao nacionalnu selekciju i stekao pravo prijave na predstojeći poziv Europske komisije za sufinanciranje EDIH-ova te se tako približio korak do toga da postane regionalno središte za razvoj umjetne inteligencije. Tome u prilog ide i njihova suradnja s Centrom za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost Sveučilišta u Rijeci koji je također prošao nacionalnu selekciju EDIH-a, uz Veleučilište u Puli te kompaniju Ericsson Nikola Tesla.
 
''Hrvatska ima veliku priliku postati važan igrač u razvoju napredne tehnologije u EU. Želimo biti dio rješenja koje će stvoriti kvalitetniji životni standard zajednice u kojoj živimo i kreiramo. To danas podrazumijeva stvaranje vrijednosti i za zaposlenike i lokalnu zajednicu kroz intenzivniju partnersku suradnju s državom te regionalnom i lokalnom samoupravom“, izjavio je Silvio Kutić, izvršni direktor Infobipa.
 

Stranica