Ministar Ćorić obišao radove na spajanju crpilišta Kosnice s Regionalnim vodoopskrbnim sustavom

  • Slika /slike/Vijesti/2021/mikrotuneliranje_1.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković obišli su radove mikrotuneliranja, odnosno bušenja tunela ispod rijeke Save za potrebe spajanja crpilišta Kosnica s Regionalnim vodoopskrbnim sustavom.
 
Ugovorena vrijednost radova iznosi 155 milijuna kuna s PDV-om, a predviđeni rok izvođenja radova je 47 mjeseci. Radovi na izgradnji cjevovoda uključuju izgradnju magistralnih pravaca i objekata u ukupnoj duljini od 27.775 metara.
 
"Ovaj projekt donosi povećanje mogućnosti priključka na vodoopskrbni sustav sa 60 na 90 posto i smanjenje gubitaka u sustavu za jedinice lokalne samouprave, a sve na temelju ovog kanala. Zajedno s Hrvatskim vodama svakog dana napredujemo u tome da Hrvatsku učinimo zemljom u kojoj će priključenost na vodoopskrbni sustav i sustav odvodnje biti maksimalna“, rekao je ministar Ćorić.

Ministar je naglasio kako se u Hrvatskoj trenutno provode vodnokomunalni projekti ukupno vrijedni više od 25 milijardi kuna, a sufinanciraju se EU sredstvima.
 
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je riječ o velikom vodoopskrbnom projektu u kojemu moraju proći ispod rijeke Save kako bi mogli završiti radove i spojiti cjelokupni sustav.
Izgradnjom ovog cjevovoda omogućit će se vodoopskrba za dodatnih 30.000 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije, a poboljšat će se razina usluge za ukupno 98.961 stanovnika.
 
Radovi su dio projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ ukupne vrijednosti 883.885.327,00 kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose  483.953.845,00 kuna.

Cilj projekta je uspostava regionalnog održivog sustava s jednim isporučiteljem vodnih usluga – Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o.. Time će se unaprijedit vodoopskrba istočnog dijela Zagrebačke županije koja obuhvaća gradove Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić Grad, Sv. Ivan Zelina te općine Brckovljani, Rugvica, Gradec, Rakovec, Preseka, Dubrava, Farkaševac, Kloštar Ivanić, Križ i Bedenica.
 
 

Stranica