Ministar Ćorić: Naš fokus će biti na onima koji mogu nositi rast produktivnosti, zapošljavanja i izvoza

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/4.9.2020. Novcano trziste.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je danas u Opatiji na 23. znanstveno-stručnoj konferenciji „Hrvatsko novčano tržište“. U uvodnom govoru u okviru panela na temu „Prilika za nove impulse u gospodarstvu“ ministar Ćorić sudionike konferencije je upoznao s prioritetima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
„Hrvatsko gospodarstvo se u narednom razdoblju treba orijentirati na jačanje svoje konkurentnosti. Naš fokus u narednom razdoblju bit će na onima koji mogu nositi prije svega rast produktivnosti, rast zapošljavanja i rast izvoza“ – kazao je ministar Ćorić.
Referirajući se na gospodarsku krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19 virusa, istaknuo je kako će ova godina biti izazov i da je stoga cilj svaki euro koji Republici Hrvatskoj u ovom trenutku stoji na raspolaganju usmjeriti u realno gospodarstvo. S jedne strane će se nastaviti s mjerama za očuvanje radnih mjesta, a s druge na mjerama za osiguranje likvidnosti poduzeća kroz kreditne linije HBOR-a i HAMAG-a.
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić podsjetio je i na činjenicu da je u prosincu 2019. godine predstavljen Europski zeleni plan koji označava promjenu paradigme funkcioniranja europskog gospodarstva. Zeleni plan otvorio je mogućnost da se europsko gospodarstvo u narednoj financijskoj perspektivi 2021. – 2027. godina transformira u smjeru niskougljičnog, održivog, zelenog gospodarstva čistih tehnologija. Malim otvorenim ekonomijama poput Republike Hrvatske, poručio je, otvara šansu da učine nekoliko koraka brže i više od nekih drugih.

Stranica