Ministar Ćorić na okruglom stolu HKS-a govorio o neradnoj nedjelji

Slika /slike/Vijesti/2021/HKS Okrugli stol.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić pozdravnim govorom obratio se sudionicima okruglog stola u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta,na temu “Slobodna nedjelja za zaposlene civilizacijsko je pitanje”. Na okruglom stolu sudjelovali su ravnateljica Uprave za trgovinu i politiku javne nabave Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nina Čulina, saborska zastupnica Marijana Petir, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, predsjednik Nadzornog odbora KTC d.d. Ivica Katavić, osnivač Hrvatskog saveza za nedjelju fra Božo Vuleta te načelnik općine Ivankovo Marko Miličević.

“Pripadamo zapadnom civilizacijskom krugu koji je, njegujući tisućljetnu tradiciju utemeljenu na kršćanskim vrijednostima, oduvijek prakticirao neradnu nedjelju, nevezano za to je li tko od nas vjernik ili nije vjernik”, rekao je ministar.
 
U svom izlaganju ministar Ćorić iznio je i rezultate ankete prema kojima se više od polovice ispitanih slaže da je rad nedjeljom disfunkcionalna društvena pojava, a čak dvije trećine izabire posao s neradnom nedjeljom pa makar i po cijenu nešto niže place.

“Što nam to govori? Da smo još uvijek društvo koje cijeni humane vrijednosti, brigu za čovjeka i obitelj, a Vladi je dan mandat da očuva dostojanstvo čovjeka i socijalnu pravdu. Socijalna pravda mora biti dugoročna politika i zato će Vlada Republike Hrvatske učniti sve da očuva dostojanstvo vrijednog hrvatskog radnika”, izjavio je ministar Ćorić.

Saborska zastupnica Marijana Petir izjavila je kako će se ići s izmjenama Zakona o trgovini kojima će se poslodavcima omogućiti da biraju određeni broj radnih nedjelja. Pozitivnim je istaknula iznimke kojima se poljoprivrednicima omogućava prodaja na tržnici i sajmovima nedjeljom. “Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su da rad nedjeljom negativno utječe na zdravlje radnika, uzrokuje emocionalnu iscrpljenost i stalan stres”, izjavila je saborska zastupnica.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kao pozitivan primjer Švicarsku koja preko vikenda zatvara trgovine, a profit se zbog toga ne smanjuje. Naglasio je kako je Sindikat za zabranu rada trgovina nedjeljom u cjelini, osim za male obiteljske trgovine.
 
Ivica Katavić, predsjednik Nadzornog odbora KTC-a, drži kako obiteljske trgovine ne trebaju raditi nedjeljom, čak ni u turizmu. Njegova tvrtka je 2018. odlučila ne raditi blagdanima, kako bi ljudi bili sa svojim obiteljima, a od 2020. i nedjeljom. Bilo je bojazni što će biti s njihovim prihodima, no pokazalo se da su 2020. ostvarili četiri posto veći promet nego 2019.
 
Osnivač Hrvatskog saveza za nedjelju fra Bože Vuleta smatra da nacrt zakona otkriva dobre namjere zakonodavca, ali je i izrazio nadu kako će se dodatno promisliti o broju radnih nedjelja i taj broj na kraju reducirati.
 
Rektor Katoličkog sveučilišta Željko Tanjić istaknuo je da je za Crkvu nedjelja središnji dan, ali je svjesna pluralnosti društva. Pa ipak, većina (sekularnih) zapadnoeuropskih zemalja, zadržala je neradnu nedjelju. Rektor Tanjić je pritom ocijenio da je koncept rada nedjeljom neizravno utjecao i na klimatske promjene jer je individualizam baziran na želji za posjedovanjem doveo u konačnici do iscrpljivanja resursa.

Stranica