Milijunti posjetitelj u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55e6d8c3c2c34.JPG

'Milijunti posjetitelj kojega smo danas dočekali u Nacionalnom parku Plitvička jezera, 20-ak dana prije nego lani, pokazatelj je kako naša zaštićena područja mogu značajno doprinositi turizmu i razvoju lokalnih sredina i regija u kojima se nalaze. Park je lani posjetilo 1,2 milijuna gostiju, a ove godine bilježi se rast posjetitelja i to za čak 53,7% u predsezoni. Ima mjesta za sve koji žele doći i uživati u prirodi a na nama je da omogućimo infrastrukturu i ponudu koja će dovesti u ravnotežu interes posjetitelja i zaštitu prirode. Zato su bitna ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu, širenje sadržaja i ponude, posebno u rubnim dijelovima parka' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Ministar Zmajlović i ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Natalija Božičević danas su u parku dočekali milijuntog posjetitelja ove godine. Ulaznice kojom su postali milijunti posjetitelji zajedno su kupili Edward Glansford i Jamie Wilford. Ovo dvoje mladih turista iz Yorkshirea u Velikoj Britaniji mjesec dana putuje Europom, od čega tjedan dana Hrvatskom.

'Jučer smo bili u Zagrebu, maloprije smo stigli na Plitvice, a popodne ćemo za Split pa dalje do Dubrovnika. Oduševljeni smo. Jako smo se radovali dolasku u Hrvatsku. Svi pričaju o Hrvatskoj i zato smo željeli doći prije nego postane još popularnija' – rekao je Edward Glansford.

Edward je serviser plinskih bojlera, a Jamie studira za učiteljicu.

'Oduševljena sam. Ovo danas je stvarno veliko iznenađenje' – kazala je Jamie Wilford istaknuvši da su oboje prvi put u Hrvatskoj.

Ministar Zmajlović i ravnateljica Božičević darovali su im poklon bon sa ulaznicama u sve nacionalne parkove u Hrvatskoj i velikog plišanog medvjeda jer je upravo medvjed simbol Plitvica.

Ravnateljica Nacionalnog parka Plitvička jezera Natalija Božičević istaknula je da se u parku ove godine bilježi porast i broja posjetitelja i noćenja.

'Iznimno mi je zadovoljstvo da smo već danas, ranije nego ikada, dočekali milijuntog gosta. Plitvice su svjetski poznate i  mnogi turisti dolaze u Hrvatsku samo da bi posjetili naš park. Svjedočimo odličnoj turističkoj sezoni i očekujemo rekorde po pitanju broja posjetitelja u našem najstarijem, najvećem i najposjećenijem parku u Hrvatskoj. Ono što nas posebno veseli jest da imamo sve više posjetitelja u predsezoni, a isto očekujemo i u posezoni. Povećanje broja gostiju izvan špice sezone i uvođenje novih sadržaja u drugim dijelovima parka doprinosi smanjenju pritiska na temeljni fenomen' – istaknula je ravnateljica Božičević.

Kolika je vrijednost i ljepota ovog prirodnog bisera dokazuje činjenica da ga je još 1979. godine, među prvima u svijetu, UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom. A to prepoznaju i brojni gosti iz svih dijelova svijeta.

U 2014. godini park je ukupno posjetilo 1.184.449 posjetitelja, a milijunti posjetitelj dočekan je 20. rujna.

Prema dosadašnjim podacima, do 31. srpnja ove godine u parku je bilo preko 699.000 posjetitelja što je 16% više nego u istom razdoblju lani,a milijunti posjetitelj dočekan je 18 dana ranije. Ono što je posebno značajno jest porast ne samo broja posjetitelja nego i noćenja u predsezoni. Broj posjetitelja veći je za 53,7% u odnosu na predsezonu 2014. godine, a u smještajnim kapacitetima parka ostvareno je povećanje od 50,6% noćenja.

U parku se kontinuirano radi na podizanju usluga i sadržaja. U 2014. godini obnovljen je dio posjetiteljske infrastrukture – obnovljene su staze i mostići u zoni jezera, potpuno su rekonstruirani pješački mostovi preko županijske ceste na ulazima 1. I 2. Kupljena su dva nova panoramska vlaka, novi elektro brod, a sve s ciljem razvoja dugoročnog i održivog posjetiteljskog sustava. Nakon obnove, svoja vrata je svečano u lipnju otvorio restoran Lička kuća u kojoj će se godišnje pripremati oko 21 tona krumpira i 9 tona janjetine te je to  prilika da lokalni proizvođači svoje autohtone proizvode plasiraju gostima.

Ministar Zmajlović naglasio je da je u posljednje tri godine u infrastrukturne projekte u zaštićenim područjima uloženo oko 400 milijuna kuna, a u pripremi su projekti vrijedni 550 milijuna kuna koji će se prijaviti za financiranje iz EU fondova. Među njima je i projekt gradnje 25 milijuna kuna vrijednog posjetiteljskog centra Holosvijet Plitvice koji će se financirati iz EU fondova.

Ministar Zmajlović danas je u Nacionalnom parku Plitvička jezera uručio i nove iskaznice 'Čuvari prirode'. Među čuvarima prirode poseban interes vladao je za iskaznicom pod rednim brojem 007, a ta je pripala Katici Poljak, čuvarici prirode u Nacionalnom parku Plitvička jezera, i, inače, prvoj čuvarici prirode u Hrvatskoj.

 



Stranica