Međunarodni dan Dunava svečano obilježen danas u Osijeku

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5773cb81ae7f6.jpg

Dan Dunava obilježava se svake godine 29. lipnja kada 14 zemalja regije Dunavskog bazena zajedno slave suživot ljudi i okoliša jednog od najvećih europskih riječnih sustava. Misija međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav je promicati i koordinirati održivo i pravedno upravljanja vodama, što uključuje očuvanje, poboljšanje i racionalnu uporabu voda na dobrobit svih zemalja sliva rijeke Dunav i njihovih naroda.

Republika Hrvatska je jedna od prvih država koja je izrazila podršku ideji zaštite rijeke Dunav potpisavši Konvenciju o suradnji na zaštiti i održivoj uporabi rijeke Dunav.

Generalni direktor Zoran Đuroković prezentirao "Upravljanje vodama i zaštita prirode putem integralnih Projekata", te istaknuo da je suradnja svih uključenih partnera kao sto su Zeleni Osijek i WWF od iznimne važnosti kako bi isti bili realizirani u cilju očuvanja i zaštite prirode putem suradnje sa vodnim gospodarstvom. Prezentirao je između ostalog i Projekt Drava Life u vrijednosti od 4,6 milijuna eura te ostale projekte koji su vezani za prekograničnu i međudržavni suradnju.

„Veliki dio Podunavlja uvrstili smo u ekološku mrežu Natura 2000. Posljednjih nekoliko godina provodimo čitavi niz aktivnosti u cilju unaprjeđenja upravljanja ovim područjem. To je rezultiralo proglašenjem Regionalnog parka Mura-Drava te Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske. Dio Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunava je i Park prirode Kopački rit. Iznimno mi je zadovoljstvo što mogu najaviti da će jedan od većih projekata povezanih sa očuvanjem prirode koji će se realizirati europskim sredstvima kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija biti projekt razminiranja i obnove šumskih i vodenih područja unutar Regionalnog parka Mura-Drava te dijelova Parka prirode Kopački rit. Razminiranjem minski sumnjivih površina to područje će konačno biti sigurno za ljude, omogućit će se njegovo korištenje i kvalitetnija zaštita. Riječ je o projektu vrijednom oko 300 milijuna kuna, a Ministarstvo će kao posredničko tijelo raspisati javni poziv te se očekuje da se projekt pokrene do kraja ove godine“- rekao je Mario Šiljeg ,zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode.

„Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav (eng. International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR), inicirala je obilježavanje Dana Dunava na desetu obljetnicu potpisivanja Konvencije o suradnji na zaštiti i održivom upravljanju rijekom Dunav na Ministarskom sastanku održanom 29. lipnja 2004. godine u Beču. Od tada se 29. lipnja u dunavskom slivu obilježava kao Dana Dunava, osim u Hrvatskoj, i u Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Moldaviji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Ukrajini, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori kako bi se ukazalo na značaj Dunava, ali i drugih rijeka te promovirala važnost njihove zaštite i održivog korištenja kroz prigodne stručne, edukativne, kulturne i zabavne sadržaje.“ - izjavio je Tugomir Majdak,zamjenik ministra poljoprivrede.

Obilježavanju su prisustvovali i pomoćnica ministra poljoprivrede Elizabeta Kos, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, saborski zastupnici i članovi Nacionalnog vijeća za vode Nansi Tireli i Radimir Čačić, saborski zastupnik Mile Horvat i zamjenica generalnog direktora Hrvatskih voda Fani Bojanić.

 



Stranica