Među projektima vrijednima gotovo 90 milijuna kuna i 200 solarnih sušnica te jedinstvena solarna elektrana u Hrvatskoj

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/561bb4abdde47.JPG

'Podržavamo projekt postavljanja 200 solarnih sušnica na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima vrijedan 5,6 milijuna kuna i Fond ga je spreman sufinancirati sa 80% iznosa. Prelaskom sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije daju veliki doprinos čišćem okolišu, smanjit će troškove i povećati konkurentnost, posebno stoga jer im se omogućuju nove djelatnosti. Osim duhana, tu se mogu sušiti voće, ljekovito i začinsko bilje. To je način na koji omogućavamo rast i razvoj, i to održivi razvoj Hrvatske. Svim projektima koji se provode u posljednje tri i pol godine stvorili smo 11.000 zelenih radnih mjesta i preduvjete za još 16.000 zelenih radnih mjesta u sljedeće četiri godine' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Virovitičko-podravskoj županiji.

Ministar Zmajlović istaknuo je da su u posljednje tri i pol godine pokrenuti projekti energetske učinkovitosti u javnom i privatnom sektoru ukupne vrijednosti 2,2 milijarde kuna.

Projekti energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije imaju višestruke koristi. Dobri su jer se njima čuva okoliš i smanjuju emisije CO2. Smanjuje se potrošnja energije, a to znači i manje troškove.  Energetsku obnovu provode domaće tvrtke i obrtnici – to je snažan impuls za gospodarski rast, očuvanje postojećih i otvaranje novih zelenih radnih mjesta, posebno u građevinskom sektoru.

Na slatinskom području provodi se i projekt gradnje fotonaponske elektrane Medinci.Projekt je vrijedan 6,2 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ga sufinancira sa 80%.

'Elektrana će od sunčeve svjetlosti godišnje u prosjeku proizvoditi preko 565.000 kWh električne energije. Uz proizvodnju električne energije, elektrana je projektirana na način da se zemljište površine oko 1,5 hektara ispod nje koristi za proizvodnju povrća, po čemu je jedinstvena u Hrvatskoj' - istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Ministar Zmajlović i direktor Müller obišli su danas i Opću bolnicu u Virovitici kojoj je odobren projekt energetske obnove zgrade u kojoj se nalaze odjeli kirurgije, interne medicine, fizikalne terapije, otorinolaringologije i oftalmologije te rodilište.

Vrijednost projekta je gotovo 2,5 milijuna kuna, a Fond će ga sufinancirati sa 40% sredstava. Provest će se obnova pročelja i ugradnja nove vanjske stolarije.

'Realizacijom ovog projekta bolnica će ostvariti uštede u potrošnji toplinske energije od oko 40%, a emisija onečišćujućih tvari bit će manja za gotovo 60%. Odjeli koji se nalaze u toj zgradi rade 24 sata dnevno te kroz njih prođe gotovo 24.000 pacijenata godišnje. Provedbom ovoga za našu bolnicu iznimno važnog projekta smanjit ćemo troškove i povećati kvalitetu zdravstvene usluge, koja je našim pacijentima najvažnija' – rekla je Marijana Živko, sanacijska upraviteljica bolnice.

Na području Virovitičko-podravske županije u razdoblju do 2012. godine do danas pokrenuti su projekti energetske učinkovitosti i zaštite okoliša ukupne vrijednosti oko 84 milijuna kuna koje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira sa gotovo 50 milijuna kuna.

 



Stranica