Korištenjem ekološki prihvatljivih vozila doprinosi se povećanju kvalitete zraka

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55f935c5ee9ad.JPG

'Upravo iz sektora prometa dolazi oko 25% onečišćenja emisijama stakleničkih plinova, od čega više od 70% generira cestovni promet. Zato su važne mjere energetske učinkovitosti u prometu jer njima smanjujemo štetne emisije i utječemo na poboljšanje kvalitete zraka. Sufinanciramo kupnju električnih i hibridnih vozila za građane i tvrtke, projekte u javnom transportu, ili primjerice, treninge eko vožnje. Do sada smo u dvije akcije sufinancirali kupnju 946 električnih i hibridnih vozila. Od 23. rujna ponovno kreće javni poziv za građane i tvrtke za kupnju električnih i hibridnih vozila, a za to smo osigurali 7,5 milijuna kuna poticaja' – rekao je ministar  zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom Europskog tjedna mobilnosti.

Europski tjedan mobilnosti najmasovnija je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz potporu Europske komisije od 2002. godine obilježava svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna. U obilježavanje ove manifestacije danas je aktivno uključeno više od 2.000 europskih gradova.

Cilj Europskog tjedna mobilnosti je da se potakne javna svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog prometom u urbanim sredinama, a samim time i poboljša kvaliteta života građana europskih gradova. Potiču se mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša te promoviranje sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima.

Svake godine Europski tjedan mobilnosti posvećen je određenoj temi povezanoj s održivom mobilnošću. Ovogodišnji slogan 'Izaberi. Promijeni. Kombiniraj.' odabran je s ciljem usmjeravanja pozornosti na multimodalnost, odnosno upotrebu različitih oblika prijevoza za različita putovanja.

Kombiniranje različitih oblika prijevoza stvara učinkovit promet, nužan za izbjegavanje zagušenosti i ovisnosti o automobilima.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provode brojne projekte energetske učinkovitosti u prometu s ciljem smanjivanja emisija CO2 u prometu, odnosno ukupne emisije stakleničkih plinova na razini države. Time će se smanjiti i onečišćenje zraka, posebno u gradovima u kojima je koncentracija cestovnog gradskog prometa i najveća.

U posljednje tri i pol godine pokrenuti su projekti čistijeg transporta vrijedni ukupno 184 milijuna kuna.

Sufinanciraju se projekti kupnje električnih i hibridnih vozila za građane i tvrtke, eko vožnje te ostale mjere energetske učinkovitosti u prometu što, među ostalim, obuhvaća projekte u javnom transportu poput pregradnje vozila na električni pogon i pogon stlačenim plinom, uvođenje sustava javnih bicikala, kupnju električnih bicikala i izgradnju punionica za električna vozila.

Za sufinanciranje izgradnje punionica, uvođenje sustava javnih bicikala i nabave električnih bicikala te pregradnje vozila na električni pogon ili pogon stlačenim prirodnim plinom u 2015. godini osigurano je 8,5 milijuna kuna.

Zahvaljujući sufinanciranju, postavljaju se nove punionice za električna vozila. U Hrvatskoj trenutno postoje 63 punionice za električna vozila, od čega ih je 28 na području Zagreba. U 2015. godini Fond je odobrio sufinanciranje 21 nove punionice u Zagrebu, Samoboru, Ludbregu, Velikoj Gorici, Viškovu, Gospiću te na 9 lokacija na otoku Krku.

Gradovi i općine uvodi sustave javnih bicikala i nabavljaju električne bicikle. Prošle godine se desetak gradova i općina javilo za sufinanciranje nabave električnih bicikala – Virovitičko-podravska županija, gradovi Zagreb, Jastrebarsko, Dubrovnik, Pula, Lepoglava, Mursko Središće te općine Lopar, Orebić, Babina Greda, a ove godine su se na javni poziv javili i gradovi Čakovec, Đurđevac, Crikvenica, Zadar, Otočac i općine Medulin i Gornja Rijeka.

Što se tiče sufinanciranja kupnje električnih i hibridnih vozila za građane i tvrtke, u dvije akcije koje smo do sada proveli odobreno je gotovo 34 milijuna kuna poticaja za kupnju 946 električnih i hibridnih vozila. Od toga je na javnom pozivu u 2014. godini sa 15,5 milijuna kuna poticaja kupljeno 440 električnih i hibridnih vozila, a na javnom pozivu ovog proljeća odobreno je 18,5 milijuna kuna za kupnju 506 električnih i hibridnih vozila. Novi javni poziv kreće 23. rujna, a osigurano je 7,5 milijuna kuna poticaja.

Više o Europskom tjednu mobilnosti na linku: http://www.mobilityweek.eu/home/

 



Stranica