Konferencija o budućnosti Europe: „Rasprava o tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti“

Slika /slike/Vijesti/2021/resized-image-Promo.jpeg
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u okviru Konferencije o budućnosti Europe organizira događanje “Rasprava o tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti”, koje će se održati 27. listopada 2021. u Kongresnoj dvorani, Prisavlje 14 južni ulaz, Zagreb, s početkom u 10 sati. 
 
Klimatska ambicija EU-a, koju dijeli i Hrvatska, utjecat će na cijelo društvo, na našu zajedničku budućnost. Stoga Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokreće raspravu s različitim dionicima i općom javnošću o izazovima i mogućnostima za pravednu i učinkovitu tranziciju Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti.
 
Na Konferenciji će se čuti zaključci i preporuke osam Panela koji su se prethodno održali za ciljane skupine: poslovni sektor, donositelji odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, znanstvenici,  mediji, obrazovni sektor, sindikati, organizacije civilnog društva i mladi.
 
Poslovni sektor ima naročito važnu pokretačku ulogu u tranziciji te će se ovom prigodom dodijeliti nacionalna nagrade za zaštitu okoliša za 2021.
 
Veleposlanici Ujedinjene Kraljevina, Švedske, Njemačke i USA će podijeliti iskustvo iz svojih država o tome kako su ili namjeravaju ubrzati proces prema klimatskoj neutralnosti.
 
Ovo se događanje održava u okviru Konferencije o budućnosti Europe, što je pokrenula Europska komisija, Vijeće i Parlament kako bi se čuo glas građana EU-a o izazovima i prioritetima Europe.
 
Hrvatska je podržala Europski propis o klimi, koji postavlja zajednički cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u odnosu na 1990. godinu i postići klimatsku neutralnost najkasnije do 2050. godine. Scenariji smanjenja emisije stakleničkih plinova za Hrvatsku su opisani u Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, koja će zajedno s novim zakonodavstvom usmjeriti razvoj Hrvatske prema drastičnom smanjenju emisija stakleničkih plinova.
 
Rezultati anketnih upitnika i zaključci i preporuke Panela nalaze se na mrežnoj stranici Ministarstva.
 
Izravan prijenos Konferencije pratite putem poveznice: https://youtu.be/7ai1TW_d_Uw.

 


Stranica