Konferencija „Digitalna Hrvatska 2030.“ potvrdila dobar smjer razvoja hrvatskog gospodarstva

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/MINGO_AmCham naslovna.JPG

U organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham), danas je održana konferencija „Digitalna Hrvatska 2030.“, koja je privukla mnogobrojne predstavnike poslovne zajednice iz Hrvatske i inozemstva, ali i predstavnike državne vlasti. Među njima su bili i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar uprave Lovro Kuščević, državni tajnik ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, izvršna direktorica AmCham Andrea Doko Jelušić kao domaćin, te mnogi drugi uzvanici i gosti.

"Samo ime ove konferencije pokazuje smjer u kojem i mi u Vladi i Ministarstvu razmišljamo. To je Hrvatska usmjerena prema budućnosti, koja temelji svoj daljnji gospodarski rast na novim digitalnim tehnologijama, inovacijama i investicijama. Onaj tko ignorira buduće globalne trendove, neće biti u stanju uhvatiti korak s drugima", istaknuo prilikom svog govora ministar Horvat te naglasio kako je proces digitalne transformacije nezaustavljiv. "Mi se već sad pripremamo za iduće financijsko razdoblje 2021.-2027. godine i za taj period pripremamo dva strateško-planska dokumenta koji će se odnositi na digitalnu transformaciju i umjetnu inteligenciju. U planu je i razvoj Kognitivnog centra u Hrvatskoj, a pritom ćemo koristiti neke od uspješnih modela i dobrih praksi drugih zemalja našeg okruženja", rekao je ministar.

Kako je pojasnila izvršna direktorica AmCham-a Doko Jelušić, ova konferencija trebala bi poslužiti kao platforma za razmjenu iskustava i najnovijih spoznaja po pitanju digitalizacije između predstavnika tijela javne vlasti i poslovne zajednice, dodajući kako AmCham snažno podupire napore državne vlasti za podizanjem razine digitalizacije u Hrvatskoj.

Digitalizacija jedna od glavnih mjera podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva

Hrvatska Vlada trenutačno radi na izradi nacionalne strategije digitalizacije, dok se paralelno provodi preko 40 projekata automatizacije i digitalizacije koji za cilj imaju unaprijediti interakciju građana i gospodarstvenika s tijelima javne vlasti. Kao neke od konkretnih primjera, ministar Horvat je naveo projekt START koji bi trebao zaživjeti u narednih nekoliko mjeseci i omogućiti digitalno pokretanje poslovanja u svega nekoliko dana, te e-Račun koji se već koristi u jednom segmentu poslovanja, a s početkom srpnja će njegovo izdavanje i zaprimanje postati obavezno.

O nastojanjima Vlade i Ministarstva u svom je uvodnom obraćanju govorio i državni tajnik Antonić, istaknuvši kako inovativnost i digitalizacija donose nove načine rješavanja razvojnih problema te predstavljaju snažan alat za rast konkurentnosti i stvaranje novih radnih mjesta. „Digitalnim uslugama koje razvija Ministarstvo, želimo ići dalje od njihove puke dostupnosti. Njima želimo ukinuti nepotrebne korake za poduzetnike, pojednostavniti, pojeftiniti i ubrzati postupke te im na taj način olakšati poslovanje“, rekao je Antonić te dodao kako sve to treba pomoći našoj industriji da postane inovativnija i prigrli digitalizaciju kako bi bolje odgovorila na visoko konkurentno, globalno poslovno okruženje.

Također, sudjelujući na panel raspravi o strategiji digitalizacije, državni tajnik Antonić je istaknuo kako je u izradu Nacionalnog plana digitalne transformacije gospodarstva uključen široki krug dionika, što podrazumijeva zajednički rad poduzetnika, akademske zajednice i države. „Strateško upravljanje hrvatskim inovacijskim sustavom i sinergijsko djelovanje osigurali smo kroz Nacionalno inovacijsko vijeće, koje objedinjava sve koji su uključeni u provedbu Strategije pametne specijalizacije. Poduzetnici i predstavnici znanstveno-istraživačke zajednice, kao članovi tematskih inovacijskih vijeća, sada imaju priliku sukreirati inovacijske politike i strategije“, zaključio je Antonić te naglasio kako će upravo digitalizacija biti jedan od gospodarskih prioriteta u predsjedanju Hrvatske Vijećem EU prvom polovicom 2020. godine.

Stranica