Karlovčani dobivaju 'Solarno stablo' s kojeg će moći puniti mobitele

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55005691bbe07.JPG

'Napori koje poduzimamo da potaknemo gospodarstvo i kvalitetu života građana pokazuju rezultate. Rast BDP-a, izvoza i zaposlenosti dokaz su da Hrvatska ide naprijed. Nastavljamo s poticanjem domaćeg gospodarstva. Za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u 2015. osigurali smo 600 milijuna kuna subvencija kojima će se pokrenuti investicija vrijedne više od 1,2 milijarde kuna. Na tim će projektima mnoge domaće tvrtke i obrtnici naći poslove, a građani koji energetski obnove svoj dom imat će niže račune režija.' – izjavio je danas u Karlovcu ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na predstavljanju projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u 2015.

Kao jedan od inovativnijih projekata energetske učinkovitosti ne samo u Karlovačkoj županiji već i u Hrvatskoj ministar je naveo projekt 'Solarno stablo' kojeg Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi s udrugom Turbina promjena. U sklopu tog projekta Karlovčani će u svibnju dobiti javni solarni punjač mobitela, tableta i prijenosnih računala koji je vrijedan 352.000 kuna.

Uz taj projekt, priprema se i rekonstrukcija kotlovnice i ugradnja solarnog grijanja u dvorani Mladost. U Karlovcu je pokrenut i projekt ugradnje obnovljivih izvora energije u 66 kuća vrijedan 2 milijuna kuna. Lani je krenula i sanacija odlagališta opasnog otpada Lemić Brdo vrijedna 16,4 milijuna kuna koju u 100% iznosu financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čiji se završetak očekuje krajem ove godine.

U 2015. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će projekte sa 40 do 80% bespovratnih sredstava. Za građane je najznačajniji projekt energetske obnove obiteljskih kuća. Obnovom po načelima energetske učinkovitosti građani mogu ostvariti uštede na režijama od 30% do čak 60% te osigurati kvalitetnije uvjete stanovanja. Ove godine se mijenja natječajna procedura kako bi se realizaciju projekata energetske obnove obiteljskih kuća učinilo učinkovitijom, kako bi svi građani, neovisno o tome jesu li se njihovi općine i gradovi prijavili na javni poziv Fonda, mogli ostvariti bespovratna sredstva te da bi se smanjili troškovi dokumentacije. Prijave će direktno zaprimati Fond te će se na natječaj, koji je planiran za ožujak, moći prijaviti svi građani.

Fond je prošli tjedan raspisao javni poziv za sufinanciranje kupnje ekološki prihvatljivijih vozila za građane, tvrtke i obrtnike. Ove je godine za tu svrhu osigurano 14 milijuna kuna, a visina poticaja ovisit će o vrsti vozila i iznosi maksimalno do 40% ukupne cijene vozila. Dodjeljivat će se do 70.000 kuna za električna vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug in vozila i do 30.000 kuna za hibridna vozila. Novost su subvencije od 7.500 do 30.000 kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle. Lani je Fond građanima i tvrtkama odobrio 15,5 milijuna kuna poticaja a u ugovorenom roku od šest mjeseci odobrena sredstva iskorištena su za nabavu 340 vozila: 313 hibridnih, 24 električnih i 3 plug in hibridna, što je Fond sufinancirao sa 11,2 milijuna kuna.

Fond i ove godine sufinancira projekte energetske obnove višestambenih zgrada, a po prvi put će bit objavljen natječaj i za komercijalne zgrade. Tako će se u energetsku obnovu moći uključiti i hoteli, trgovački centri, skladišta, poslovne zgrade, banke i drugi, te realizacijom projekata ostvariti uštede u svom poslovanju i poboljšati uvijete rada.

Pokreće se i novi program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Javni poziv predviđen je u svibnju.



Stranica