Jačanje sustava inspekcijskih nadzora industrijskih postrojenja koja značajno utječu na okoliš

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58a70b325ae47.JPG

U Zagrebu je danas održana svečanost otvorenja projekta tehničke pomoći 'Jačanje sustava inspekcijskih nadzora industrijskih postrojenja koja značajno utječu na okoliš' čiji je cilj doprinijeti unaprjeđenju cjelokupnog stanja okoliša u Hrvatskoj i smanjenju onečišćenja kroz unaprjeđenje inspekcijskih nadzora u skladu s najboljim EU praksama.

Glavni korisnik projekta vrijednog 398.580 eura kojeg financira Europska unija je Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Svečanosti su prisustvovali državni tajnik Mario Šiljeg, izvršni direktor Austrijske agencije za okoliš Georg Rebernig i veleposlanik Austrije Andreas Wiedenhoff.

'Očuvani okoliš preduvjet je ostvarenja kvalitetnog života građana a projekt koji smo upravo pokrenuli s partnerima iz Austrije omogućit će još veću razinu zaštite okoliša jačanjem kapaciteta za kontrolu industrijskih postrojenja. Provedba projekta imat će značajnu ulogu u izgradnji sustava inspekcijskih nadzora sukladno odredbama Direktive o industrijskim onečišćenja' – kazao je državni tajnik Mario Šiljeg.

Sukladno propisima Direktive o industrijskim emisijama države članice EU obvezale su se na uspostavu inspekcijskog sustava za ispitivanje punog opsega učinaka na okoliš od strane postrojenja koja značajno utječu na okoliš.

'Ovaj projekt ima poseban značaj s obzirom na to da je za 67 hrvatskih industrijskih postrojenja određen prijelazni rok koji istječe krajem ove godine kako bi se prilagodili EU propisima. Projekt će omogućiti njihovu bržu prilagodbu i bolju kontrolu' – pojasnio je Šiljeg.

Projekt se financira u sklopu programa IPA I. komponente Prijelaznog instrumenta. Programom je obuhvaćeno još šest projekata koje koordinira Ministarstvo čiji je cilj jačanje nacionalnih administrativnih i pravosudnih sposobnosti za provedbu i primjenu zakonodavstva Europske unije.

U provođenju projekta Ministarstvu će pomagati Austrijska agencija za okoliš a predviđeno trajanje je godina dana. Također, u projekt će se uključiti i ostali dionici: inspekcije ostalih ministarstava koje sudjeluju u zajedničkim inspekcijskim nadzorima te predstavnici industrije, akademske zajednice kao i nevladine udruge.

'Klimatske promjene čine zaštitu okoliša još važnijom u svim segmentima posebice u industriji. Fokus projekta bit će na inspekciji industrijskih postrojenja i poboljšanju postojećeg inspekcijskog sustav u Hrvatskoj. Ovo je četvrti austrijski projekt za jačanje kapaciteta inspekcije zaštite okoliša u Hrvatskoj. Svjesni smo važnosti povećanja okolišnih standarda pogotovo u zemljama poput Hrvatske koje imaju očuvanu prirodu koja je važna za turizam i razvoj čitave države. Hrvatsku svake godine posjeti oko milijun Austrijanaca i poznate su nam vaše prirodne ljepote i svjesni smo važnosti da očuvate svoj okoliš' – kazao je veleposlanik Austrije Andreas Wiedenhoff.

U okviru projekta, između ostalog, planirana je provedba analize i izrada izvješća o trenutnom stanju u Republici Hrvatskoj vezano za usklađenost s odredbama Direktive o industrijskim emisijama, izrada preporuka za unaprjeđenje provedbe i kontrolu provedbe propisa u području industrijskih emisija te izrada i distribucija Smjernica za provedbu inspekcijskih nadzora. Unaprijedit će se i komunikacija i suradnja Ministarstva s predstavnicima industrijskog sektora, akademske zajednice i civilnog društva.

 



Stranica