Jačanje suradnje Hrvatske i Finske

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/589b3692727dc.jpg

Veleposlanik Finske u Republici Hrvatskog, Nj. E. Timo Rajakangas bio je danas u nastupnom posjetu kod ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića.

Ministar je veleposlaniku čestitao 100-godišnjicu neovisnosti Republike Finske koja se slavi ove godine. Veleposlanik Rajakangas je iskoristio priliku čestitati ministru Dobroviću na novom imenovanju i značajnom proširenju nadležnosti Ministarstva.

Ministar i veleposlanik su razmijenili stajališta o energetskoj politici, okretanju prema obnovljivim izvorima energije, energetskom tržištu te o učinkovitom upravljanju šumskim resursima budući da su Finska i Hrvatska jednako bogate šumama te Finska ima bogato iskustvo u tom području.

Ministar je ukratko predstavio promjene u pristupu zaštiti okoliša u RH, prvenstveno usmjeravanje na sustav kružnog gospodarstva koje će se provoditi temeljem novog Plana gospodarenja otpadom te korištenje obnovljivih izvora energije.

Veleposlanik i ministar su naglasili važnost jačanja suradnje dvije zemlje osobito u svjetlu nadolazećeg zajedničkog predsjedanja Vijećem EU (Finska 1.7.2019. - 31.12.2019.; RH 1.1.2020. - 30.6.2020.) što će zahtijevati našu blisku suradnju prilikom izrade dugoročnih ciljeva i pripreme zajedničkih programa. S obzirom na dosadašnje iskustvo Finske koja je već predsjedala Vijećem EU (1996. g. i 2006. g.), veleposlanik Rajakangas ponudio je pomoć i suradnju tijekom priprema.

 



Stranica