Izvješće o aktivnostima u procesu odabira strateškog partnera društva Uljanik d.d. te izrada i provedba programa restrukturiranja društva Uljanik brodogradilište d.d.

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/galerija/brodogradilista.jpg

 

Radi informiranosti oko aktivnosti u brodogradilištu Uljanik d.d. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta zatražilo je Izvještaj o realiziranim aktivnostima u procesu odabira strateškog partnera društva ULJANIK d.d., te informacije o izradi i provedbi programa restrukturiranja društva ULJANIK Brodogradilište d.d..

Društvo Uljanik d.d. izvijestilo je Ministarstvo o aktualnom stanju procesa sanacije i restrukturiranja društva Uljanik brodogradilište d.d., te odabira strateškog partnera. Isto tako, u nastavku se nalazi i cjelokupan izvještaj društva Uljanik d.d. o predmetnom procesu.  

Podsjećamo kako je Odlukom Vlade Republike Hrvatske o davanju državnog jamstava u korist Hrvatske poštanske banke d.d., i drugih poslovnih banaka u zemlji i inozemstvu, za kreditno zaduženje društva Uljanik Brodogradilište d.d., Pula, a radi provedbe procesa sanacije i financijske konsolidacije društva, od 11. siječnja 2018. godine i dobivanjem suglasnosti od  strane Europske komisije na predmetnu Odluku od 22. siječnja 2018. godine, stvoren preduvjet za početak procesa sanacije i restrukturiranja društva, a koji je nužno provesti sukladno Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama (2014/C249/01).

Prije donošenja same Odluke od Uprave društva Uljanik d.d. zatraženo je da sazove Izvanrednu skupštinu na kojoj će se postojeći vlasnici upoznati s aktivnostima koje se provode te na kojoj će postojeći dioničari formalizirati spremnost da u nadolazećem razdoblju donesu sve potrebne odluke za provođenje navedenog programa restrukturiranja kao i odluke za ulazak budućeg strateškog partnera u vlasničku strukturu društva. 

Također, u navedenoj Odluci Vlade Republike Hrvatske realizacija kredita je uvjetovana na način da se isplata treba izvršiti u najmanje dva obroka. Prvi obrok korišten je za nužnu likvidnost za osiguranje proizvodnog procesa, dok je isplata ostatka sredstava omogućena tek po donošenju prihvatljivih odluka Glavne skupštine društva Uljanik d.d., vezano za provedbu Programa restrukturiranja tj. nakon usvajanja odluka kojima se omogućava ulazak strateškog partnera u vlasničku strukturudruštva Uljanik d.d..

Napominjemo kako je Nadzorni odbor društva Uljanik d.d. na sjednici održanoj 10. studenog 2017. godine podržao prijedlog za provođenje Programa restrukturiranja društva Uljanik Brodogradilište d.d.. Isto tako, temeljem prethodne suglasnosti Nadzornog odbora društva Uljanik d.d., Uprava društva Uljanik d.d. je 17. studenog 2017. godine dostavila Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta zahtjev za donošenjem spomenute Odluke Vlade Republike Hrvatske o davanju državnog jamstva u iznosu od 96 milijuna eura.

Sukladno gore navedenoj Odluci Vlade Republike Hrvatske i sukladno dobivenoj suglasnosti od strane Europske komisije, ovakav oblik državne potpore u vidu danog jamstava za sanacijski kredit ne predstavlja nelegalnu državnu potporu ukoliko se kredit vrati u roku od 6 mjeseci ili ako se u tom razdoblju izradi održivi programa restrukturiranja sukladan Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama (2014/C249/01). Program restrukturiranja mora odobriti Europska komisija. Jedna od pretpostavki održivog programa restrukturiranja je ulazak strateškog partnera koji će sudjelovati u troškovima restrukturiranja u obliku vlastitog doprinosa.

Cjelokupan izvještaj društva Uljanik d.d. pročitajte OVDJE.



Stranica