Izaslanstvo Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u posjetu Državi Izrael

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/vijesti/Posjet državi izrael_naslovna.jpg
Izaslanstvo Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koje je predvodio državni tajnik Mario Antonić posjetilo je početkom travnja 2019. Državu Izrael. Glavna svrha putovanja bila je pobliže upoznavanje izraelskog inovacijskog ekosustava, jednog od najuspješnijih u svijetu, kao i stjecanje primjera dobre prakse koje bi bilo moguće primijeniti u Republici Hrvatskoj, a sve u cilju  uspostave dugoročno održivog nacionalnog inovacijskog sustava, povećanja ulaganja poslovnog sektora u istraživanje i razvoj te jačanja globalne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Tijekom posjeta Državi Izrael održan je sastanak s voditeljicom Službe za gospodarsku diplomaciju Ministarstva vanjskih poslova Države Izrael Yael Raviom Zadok, zatim s voditeljem Ureda za vanjsku trgovinu Ministarstva gospodarstva i industrije Ohadom Cohenom te s predstavnicima Izraelske agencije za inovacije (Israel Innovation Authority) koja je krovno tijelo javne vlasti zaduženo za poticanje istraživanja i razvoja. Državni tajnik Mario Antonić u pratnji veleposlanice Republike Hrvatske u Državi Izrael Vesele Mrđen Korać sastao se s glavnom i odgovornom osobom za kibernetičku sigurnost u Ministarstvu javne sigurnosti Države Izrael Yigal Unnom.

Također, izaslanstvo na čelu s državnim tajnikom Antonićem primio je prof. Boaz Golany, potpredsjednik za međunarodne odnose i razvoj na izraelskom sveučilištu Technion koje je jedno od vodećih svjetskih znanstveno-tehnoloških i istraživačkih sveučilišta, čiji su studenti svojim vještinama i inovativnošću pomogli u stvaranju temelja i konsolidiranju moderne izraelske države koju se danas prepoznaje kao „start-up“ naciju.

Izaslanstvo je boravak u Izraelu nastavilo posjetom tvrtkama i drugim gospodarskim dionicima uključenima u izraelski inovacijski sustav kao što je kompanija Checkpoint Software Technologies koja je vodeći globalni dobavljač u području kibernetičke sigurnosti, zatim Israel Advanced Technologies Industries, neprofitno udruženje koje umrežava različite dionike izraelskog inovacijskog ekosustava i pruža im podršku, Nazareth Business Center and Hybrid Accelerator koji je dio mreže MAOF centara kroz koje Vlada Države Izrael pruža podršku malom i srednjem poduzetništvu te Our Crowd, koji je danas jedna od vodećih platformi za ulaganja rizičnog kapitala u start-up poduzeća na globalnoj razini. Izaslanstvo je također posjetilo tvrku MedOne, članicu Taavura grupe te je imalo priliku obići najveći podatkovni centar u Izraelu, izgrađen 2001. godine u kojemu podatke pohranjuju neke od vodećih svjetskih multinacionalnih kompanija.

Postoji značajan prostor za jačanje bilateralne suradnje i intenziviranje gospodarskih odnosa između Republike Hrvatske i Države Izrael, posebice u području razmjene dobara, a u području istraživanja, razvoja i inovacija moguća je suradnja kroz EU programe Eureka i Obzor 2020. čije su članice i Republika Hrvatska i Država Izrael.
Svi članovi izaslanstva aktivno su sudjelovali u posjetu te će stečena znanja i iskustvo primijeniti u provedbi Strateškog projekta za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi čiji je korisnik Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a kojemu je glavni cilj stvoriti učinkovit i samoodrživ okvir za podršku i poticanje ulaganja privatnog sektora u istraživanje, razvoj i inovacije, kao i podizanje svijesti o važnosti istraživanja, razvoja i inovacija u poslovnom sektoru za identificiranje novih potencijala industrijskog rasta i stvaranje poslova, poboljšanje konkurentnosti te modernizaciju i diversifikaciju hrvatskog gospodarstva.

Stranica