Interes za obnovu kuća veći zbog pojednostavljene prijavne procedure

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5579326a4de99.jpg

„Za energetsku obnovu kuća dosad smo zaprimili više od 2700 prijava građana. Razlog za ovako veliki interes građana za poticaje je pojednostavljena procedura za prijavu. Dovoljno je obaviti energetski pregled kuće kod ovlaštenog certifikatora, zatražiti ponudu izvođača radova te dokumentaciju poslati direktno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na ovakav pristup odlučili smo se jer je lani tek trećina gradova i općina uopće omogućila građanima sa svog područja da se jave na natječaj. Iako smo osigurali novac za obnovu 6000 kuća, potpisano je samo oko 1500 ugovora.“ – izjavio je na sinoćnjoj tribini o projektima energetske učinkovitosti održanoj u zagrebačkoj Dubravi ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Treću po redu tribinu za građane na području Zagreba organizirali su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Glavna tema tribine bila je obnova obiteljskih kuća i kako se prijaviti za poticaje Fonda.

Prvi korak za prijavu za poticaj je uputiti zahtjev za inicijalni pregled ovlaštenom certifikatoru. Popis ovlaštenih certifikatora nalazi se na web stranicama Fonda. Na inicijalnom pregledu certifikator će provjeriti zadovoljava li kuća propisane uvjete te će, ako zadovoljava, izraditi prvi energetski pregled i pomoći u popunjavanju dokumentacije za prijavu. Trošak certificiranja snosi Fond. Drugi korak je zatražiti detaljnu ponudu izvođača radova. Treći i posljednji korak je slanje prijave Fondu koja mora sadržavati izvješće o energetskom pregledu, ponudu izvođača i ostalu potrebnu dokumentaciju navedenu u tekstu javnog poziva.

Ako je zahtjev u skladu s propisanim kriterijima javnog poziva, u roku 45 od dana Fond će građanima poslati Odluku i Ugovor o sufinanciranju te se može krenuti s radovima. Rok za izvođenje radova je 12 mjeseci od datuma donošenja Odluke Fonda. Po završetku radova, potrebno je ponovo kontaktirati certifikatora koji će izraditi završni energetski pregled i izdati energetski certifikat kuće. U roku od 30 dana Fondu je potrebno poštom poslati Zahtjev za isplatu sredstava. U istom roku Fond će isplatiti poticaj na račune certifikatora i izvođača radova odnosno na račun građana.

Vlada je u ožujku izmijenila proceduru za Program energetske obnove obiteljskih kuća jer su rezultati provedbe projekata koji su se prošle godine provodili preko jedinica lokalne samouprave bili slabiji od očekivanog. Svega 180 od 555 gradova i općina omogućilo je svojim građanima da se prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Energetskom obnovom kuća mjesečni troškovi za grijanje i hlađenje niži su za 30-60%. Time se građanima poboljšava kvaliteta života a istovremeno se čuva okoliš. Poslove energetske obnove obavljaju hrvatski obrtnici i tvrtke, uglavnom lokalni, pa je učinak na gospodarstvo također vidljiv – čuvamo postojeća i omogućujemo otvaranja novih radnih mjesta.



Stranica